Hlavní obsah
Víra a náboženství

Jakou rybu na štědrovečerní stůl? Svatopetrskou z Galilejského jezera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jo-náš

Keramická dlaždice s motivem ryb z Izraele

Spočítané jsou nejen vlasy na našich hlavách, ale i ryby.

Článek

Proč Bible – Janovo evangelium - mluví právě o 153 rybách? Tato otázka vrtala a dosud vrtá hlavou mnohým. Zabývali se jí matematikové i historici, vykladači Písma i počítačoví odborníci. Podívejme se na zajímavé zjištění Brandona Petersona, viz první dole citované zdroje.

K nečekanému úlovku došlo dle záznamů Nového zákona dvakrát. První událost je popsaná jako jeden z prvních Ježíšových zázraků v 5. kapitole Lukáše. Ta druhá ve 21. kapitole Jana navíc upřesňuje, že zázračně ulovených ryb bylo tehdy 153. Neříká se, jaký druh ryb vylovili. Mohla to být tilapie Sarotherodon galilaeus galilaeus nazývaná také Svatopetrská ryba, či cejn kineretský, Acanthobrama terraesanctae, druh cípalu nebo některý z dalších druhů ryb.

První rybolov líčí Lukáš takto:

Stalo se, když se na něj tlačil zástup, aby slyšel Boží slovo, že stál u Genezaretského jezera a uviděl u břehu jezera dvě lodě. Rybáři z nich vystoupili a prali sítě. Vstoupil do jedné z těch lodí, která patřila Šimonovi, a požádal ho, aby odrazil kousek od břehu. Posadil se a z lodi učil zástupy. Když přestal mluvit, řekl Šimonovi: „Zajeď na hlubinu a spusťte své sítě k lovu.“ Šimonodpověděl: „Mistře, celou noc jsme tvrdě pracovali a nic jsme nechytili. Ale na tvé slovo spustím sítě.“ A když to učinili, zabrali velké množství ryb; jejich sítě se však začaly trhat. Dali znamení společníkům ve druhé lodi, aby jim přišli pomoci. Oni přišli a naplnili obě lodě, že se až potápěly. Když to Šimon Petr uviděl, padl k Ježíšovým kolenům a řekl: „Odejdi ode mne, Pane, protože jsem hříšný člověk.“ Neboť jeho i všech, kteří byli s ním, se zmocnil úžas nad tím úlovkem ryb, které chytili; stejně i Jakuba a Jana, synů Zebedeových, kteří byli Šimonovými společníky. Ježíš řekl Šimonovi: „Neboj se, od nynějška budeš lovit lidi.“ Přirazili s loďmi ke břehu, všechno opustili a vydali se za ním. (5,1-11)

O druhém rybolovu čteme až na samém konci evangelií - ve 21. kapitole Jana:

Potom se Ježíš opět zjevil učedníkům u Tiberiadského moře. Zjevil se takto: Šimon Petr, Tomáš zvaný Didymos, Natanael z Kány Galilejské, synové Zebedeovi a další dva z jeho učedníků byli spolu. Šimon Petr jim řekl: „Jdu lovit ryby. “ Řekli mu: „I my půjdeme s tebou.“ Vyšli a vstoupili do lodi. Ale oné noci neulovili nic. Když nastalo jitro, postavil se Ježíš na pobřeží, ale učedníci nevěděli, že je to on. Ježíš jim řekl: „Děti, máte něco k jídlu?“ Odpověděli mu: „Ne.“ On jim řekl: „Hoďte síť na pravou stranu lodi a naleznete.“ Hodili ji tedy a už ji nemohli utáhnout pro spoustu ryb. Tu onen učedník, kterého Ježíš miloval, řekl Petrovi: „To je Pán.“ Když Šimon Petr uslyšel, že je to Pán, převázal si plášť, neboť byl nahý, a vrhl se do moře. Ostatní učedníci přijeli na lodi, neboť nebyli od země daleko, jen asi dvě stě loktů, a vlekli síť plnou ryb. Když vystoupili na zem, uviděli žhavé uhlí a na něm položenou rybu a chléb. Ježíš jim řekl: „Přineste něco z těch ryb, které jste právě chytili.“ Šimon Petr vystoupil a vytáhl na zem síť plnou velkých ryb, bylo jich sto padesát tři. I když jich bylo tak mnoho, síť se neroztrhla. Ježíš jim řekl: „Pojďte posnídat.“ Nikdo z učedníků se ho neodvážil zeptat: „Kdo jsi?“ Věděli, že je to Pán. Ježíš přistoupil, vzal chléb a dával jim; podobně i rybu. (Jan 21,1-13)

Vezměme teď jen ty zde jmenované muže, kteří se účastnili druhého úspěšného rybolovu: Petr, Tomáš, Natanael, Jakub a Jan Zebedeovi. Ve všech evangeliích se jména těchto pěti osob (nikoli jiných stejného jména) vyskytují v různých tvarech a pádech ve 153 případech: Petr 97krát, Tomáš 11krát, Natanael 6krát, Jakub Zebedeův 19krát a Jan Zebedeův 20krát.

Podíváme-li se na ta první tři jména, Šimon, Petr a Tomáš, i tato se vyskytují 153krát. Šimon 45krát, Petr 97krát a Tomáš 11krát.

Mohli bychom získat představu, že čísla 153 výskytů lze dosáhnout různými kombinacemi jmen, že jde o častý výsledek. Náhodným seskupováním všech jmen všech lidí zmíněných v evangeliích tak, aby se v kombinaci vyskytovali celkem 153krát, se nic nenašlo: Žádná kombinace jmen vyskytujících se v evangeliích celkem 153krát nemá společný výskyt v textu.

Podívejme se na tento rybí trojúhelník: Je v něm přesně 153 ryb (1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17=153). Má všechny tři strany tvořený 17 rybami. Jeho obvod tvoří 48 ryb.

Foto: Jo-náš

Rybí trojúhelník

Když budeme hledat, kolikrát se jen v Janovu evangeliu vyskytují jména pěti účastníků úlovku 153 ryb, kteří se ve všech evangeliích vyskytují 153krát, tedy, Petra, Tomáše, Natanaela, Jakuba a Jana Zebedeových, je pozoruhodné, že dostaneme číslo 48.

Spočítáme-li výskyty všech ostatních rybářů z Jana 21, Didimus, Natanael, JakubJan, dostaneme také 48 výskytů.

Zřejmě není ani náhoda, že hodnotu 153 získanou součtem číselných hodnot jednotlivých písmen hebrejské abecedy má výraz ANI ELOHIM (1+50+10, 1+30+6+5+10+40), což znamená JÁ JSEM BŮH.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz