Hlavní obsah
Sport

Proč mám rád rugby

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixbay - Case Originals

Pixbay - Case Originals

Není v tom vlastně nic zvláštního a dá se to napsat jedním slovem. Respekt.

Článek

Za týden nám začíná nový ročník Rugby Europe Trophy pro české patnáctkové rugby a já se opravdu na nový ročník moc těším. I přes loňské nepovedené zápasy venku se Švédskem a doma se Švýcarskem mne naše reprezentace naplnila nadějí na vysněný Championship (v příštím roce, kluci?).

Čeští fanoušci často srovnávají rugby s fotbalem. Asi to k tomu svádí, loňské mistrovství světa ve Francii se dokonce na několika fotbalových stadionech hrálo. A v Česku má fotbal rozhodně větší tradici než rugby samotné (i když autorem českého názvosloví je Ondřej Sekora, který vdechnul terminologii češtině už v roce 1926). V každé vesnici se kromě kostela a hospody nachází ale ještě fotbalové hřiště, nikoli rugbyové. Máme tedy v Česku tendenci srovnávat rugby s fotbalem.

Když občas pročítám anglicky psané diskuze, nevnímám, že by takto srovnávali rugby i v jiných státech (přinejmenším v těch anglicky mluvících). Fotbal se ovšem vyvinul v jakési divadlo spojené se simulováním, obrovskými penězi a přehlídkou, kdo je rychlejší (a to zejména v těch vesnických týmech, kde opravdu zkušenost nehraje takovou roli jako rychlost).

Rugby je naproti tomu mnohem všestrannější… Vidíte a už bych se k tomu srovnávání dostával i já a to zrovna tady nechci. Všestrannost ovšem je taky jeden z důvodů, proč mám rugby rád. V rugby musíte být rychlí, obratní, silní a díky nedostatku peněz v českém rugby nemůžete být ani úplně blbí. A za takové statistiky by dal nejeden hráč Dungeons and Dragons majlant.

Přesto je tím nejdůležitějším aspektem v rugby všeobecný respekt. Nikdo dlouze nediskutuje s rozhodčím, rozhodčí se dokáže omluvit, fanoušci fandí oběma týmům a až na nepěkné výjimky tito fanoušci nebučí, nepískají a respektují hráče (zvláště při kopu). Rugby je totiž krásná ukázka fair play, a to jak na hřišti, tak v hledišti.

Možná je to i jeden z důvodů, proč u nás rugby vlastně není tak populární, protože to, co se mi na rugby tak strašně moc líbí, mi v životě v ČR strašně chybí. Ohleduplnost, respekt k okolí, schopnost uznat chyb a všestrannost. To je rugby. Bohužel právě tyto charakteristiky už mi chybí mezi českými spoluobčany.

Tak si pojďte užít rugby a opravdový respekt v následujících zápasech:

26. 10. od 14.00 proti Švédsku

9. 11. od 14.00 proti Chorvatsku

23. 11. od 20.15 proti Polsku

Anketa

Máte rádi rugby?
Ano
0 %
Ne
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám