Hlavní obsah
Aktuální dění

České korunovační klenoty: Nová šance je vidět každý rok

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miroslav Kopřiva

Svatováclavská koruna

Prezident Petr Pavel zavádí novou tradici. Poklad největší české korunovační klenoty se budou vystavovat každý rok.

Článek

Alespoň jednou za život vyčekat frontu, obřadně postupovat krok za krokem a pak se poklonit nejvyššímu symbolu naší státnosti – Českým korunovačním klenotům, by měl každý občan naší země.

Dosud se klenoty vystavovaly jednou za několik let, od roku 1918 do konce 20. století byly vystaveny pouze devětkrát. Dalších šest výstav proběhlo ve století dvacátém prvním.

Je to hodně nebo málo? I na to se názory liší.

Jak už to u nás bývá zvykem, část lidí se domnívala a domnívá, že jsou vystavovány příliš často. Jiní lidé jsou naopak přesvědčeni, že by Klenoty měly být vystaveny dokonce trvale.

Foto: Miroslav Kopřiva

Korunovační klenoty

Nyní prezident Petr Pavel mění tradici a klenoty budou vystavovány pravidelně každoročně při oslavách svátku sv. Václava. Tím se symbolicky naváže na první veřejnou výstavu Českých korunovačních klenotů, která se uskutečnila v roce 1929, kdy při příležitosti svatováclavského milénia (1 000 let od smrti sv. Václava - tehdy byl za rok smrti knížete Václava považován rok 929).

Korunovační klenoty jsou uloženy v Korunní komoře v chrámu sv. Víta, která patří k nejstřeženějším místům na Pražském hradě. Do dnešních dnů se dodržuje tradice, že je uzavřena na 7 zámků, od kterých je 7 klíčů.

Den před zahájením výstavy se sejdou všichni držitelé sedmi klíčů a vyzvednou klenoty z Korunní komory a následně budou přemístěny do Královského paláce.

Držiteli klíčů jsou:

  • prezident republiky - Petr Pavel
  • předseda vlády - Petr Fiala
  • arcibiskup pražský - Jan Graubner
  • předseda Poslanecké sněmovny - Markéta Pekarová Adamová
  • předseda Senátu - Miloš Vystrčil
  • probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze - Václav Malý
  • primátor hlavního města Prahy - Bohuslav Svoboda

Tradice sedmi klíčů je velmi líbiva, ale není tak stará, jak by se někdo mohl domnívat. Vznikla poté, co v roce 1791 král Leopold II. vyhověl žádostem českých stavů o vrácení klenotů z Vídně do Prahy. Tehdy byly uloženy v chrámu sv. Víta na Hradě v korunním archivu za Svatováclavskou kaplí, za železnými dveřmi s pěti zámky. Skříň ve které se nacházely měla další 2 zámky a klíče měli dva strážci klenotů. I když se později místo jejich uložení měnilo, tradice se sedmi klíči se udržela.

A v roce 1867, když byly vyrobeny nové dveře, které vedou ze Svatováclavské kaple do Korunní komory a tyto už byly opatřeny sedmi zámky.

Foto: Miroslav Kopřiva

Svatováclavská koruna

Výstava Českých korunovačních klenotů se bude konat od 17. září do 30. září 2024 v prostorách Vladislavského sálu Královského paláce na Pražském hradě. Příjemné podzimní počasí a dostatečně dlouhý termín výstavy umožní mnoha lidem splnit si svůj sen a přijet do Prahy na tuto jedinečnou událost.

Text: PhDr. Jolana Kopřiva Myslivcová

Foto: Miroslav Kopřiva - zveřejněno se souhlasem autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz