Hlavní obsah
Aktuální dění

Příběh Českých korunovačních klenotů ožívá: Jak bude vypadat očekávaná výstava?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miroslav Kopřiva

Tajemná síla kamenů

Už máte naplánováno, kdy navštívíte unikátní výstavu korunovačních klenotů?

Článek

Dne 16. září se sejde 7 držitelů klíčů od korunní koruny v chrámu sv. Víta a obřadně odemknou. Korunovační klenoty prohlédnou odborníci a následně budou přeneseny do Vladislavského sálu, kde budou vystaveny.

Letošní výstava nese název „Tajemná síla kamenů“ a už cestou k hlavní vitríně se návštěvníci seznámí s jednotlivými kameny, kterými je Svatováclavská koruna ozdobena. Nejen s jejich historií, ale i s tím, kde a jak se vyskytují v přírodě.

Výstava bude doplněna holografickou animací, kde bude prvně zobrazena koruna tak, jak vypadala při korunovaci Karla IV.

Organizace výstavy:

VSTUPNÉ: ZDARMA

Otevírací doba: od 17. září do 30. září vždy od 9:00 do 17:00 hodin

Kdy NECHODIT? POZOR ZAVŘENO

KUDY PŘIJIT?

Vstup je z Hradčanského náměstí brankou do Jižních zahrad a přes Býčí schodiště na III. nádvoří a do Starého královského paláce. Pokud se ve frontě naplní denní kapacita návštěvníků, nebude již možné se do fronty zařadit.

  • Během čekání ve frontě budou k dispozici toalety i možnost nákupu drobného občerstvení.
  • Každý návštěvník musí podstoupit bezpečnostní prohlídku, tj. průchod bezpečnostním rámem a kontrola kabelek apod. na rentgenovém pásu.
  • Zákaz vstupu s nebezpečnými předměty (zbraně, nože atp.), zákaz vstupu kočárků
  • Návštěvníci na invalidním vozíku (při prokázání se platným průkazem ZTP či ZTP/P, s jednou osobou doprovodu) se na výstavu dostanou přímo ze III. nádvoří. Stejně tak školní skupiny, jejichž návštěva je ale podmíněna předchozí rezervací
  • Fotografování pouze bez blesku

Každý občan naší země by měl alespoň jednou za život vzdát úctu našemu národnímu symbolu – českým korunovačním klenotům. V září bude počasí příznivé, přístupné budou klenoty dlouho, tak tu je velká šance.

A samozřejmostí je, že v uvedených dnech nebude možná klasická turistická prohlídka Královského paláce

Foto: Miroslav Kopřiva - zveřejněno se souhlasem autora, fotografie jsou z výstavy v chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha

Text zdroje: Pražský hrad - www.hrad.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz