Hlavní obsah
Aktuální dění

Karlův most opět spojil minulost s přítomností ve velkolepé ranní podívané

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Miroslav Kopřiva, se souhlasem autora

Karel IV. s chotí Annou Svídnickou na Karlově mostě

Kdo byl 9. července ráno v 5.31 na Karlově mostě, určitě nelitoval.

Článek

Prvním mostem, který spojoval Vltavské břehy, byl tzv. Juditin most, který v roce 1342 zničila povodeň. Ztráta jediného mostu přes řeku Vltavu znamenala velké komplikace nejen pro obchod, ale i správu země. Proto rychle vznikla provizorní dřevěná konstrukce, ale to nebylo vyhovující. Po založení Nového Města pražského se otázka trvalého spojení obou břehů stala velmi aktuální.

Karlův most byl údajně založen 9. července 1357 v 5 hodin a 31 minut. Toto datum a čas tvoří tzv. palindrom a čísla 1.,3.,5.,7 jsou prvočísla.
Přestože přesnost těchto údajů je sporná (čas se tehdy počítal jinak a o přesnosti na minuty si můžeme nechat jen zdát), je jisté, že Karel IV. použil astrologický výpočet pro určení vhodného okamžiku založení. Most, který překonal povodně, války a dnes odolává tisícům turistů, je důkazem správnosti těchto výpočtů.

Foto: Jolana Kopřiva Myslivcová

Kdy byl most vlastně založen?

Dnes ráno v 5:31 se u Karlova mostu opět sešli příznivci této historické památky, aby vzdali hold českému králi a římskému císaři Karlu IV., který přijel s chotí Annou Svídnickou.

Foto: Miroslav Kopřiva, se souhlasem autora

Karel IV s chotí

Událost doprovázela středověká hudba a měšťané vyvolávali „sláva císaři“. Atmosféru dokreslil dar Velvarských – celá nůše natvrdo uvařených vajec, kterou předseda spolku Tvrdovaječníků slavnostně předal císaři a přítomným Pražanům.

Foto: Miroslav Kopřiva, se souhlasem autora

Symbolické položení základního kamene Karlova Mostu a předání vajec

Nadšenci, kteří si přivstali, natěšeně sledovali a fotografovali tuto velkolepou akci, která opět spojila minulost s přítomností.

Foto: Miroslav Kopřiva, se souhlasem autora

Sláva to byla veliká

Zajímavosti:

  • Je součástí tzv. Královské cesty a stal se jakousi slavnostní bránou k Pražskému hradu, protože výzdoba Staroměstské mostecké věže je naprosto unikátní.
  • V letech 1905-1908 po Karlově mostě jezdily tramvaje.
  • Poslední auto přejelo most v roce 1965.
  • Je to jediný most na světě osvícený plynovými lampami.
  • Označení Karlův most se používá až od roku 1870; předtím se jmenoval Kamenný (nebo Pražský).

Akci již tradičně organizovalo Muzeum Karlova mostu, které je umístěno v několika sálech původního špitálu Křížovníků a kostela sv. Františka, kde se můžeme seznámit nejen s historií Karlova mostu, prohlédnout si velmi zajímavé názorné modely, ale také se dozvědět o výzkumu a opravách v posledních letech.

Prohlídku můžeme zakončit v místní velmi příjemné kavárně.

Baví Vás fotografie Prahy? Navštivte nekomerční profil https://www.instagram.com/miroslav.kopriva.prague/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz