Hlavní obsah
Aktuální dění

Jaká bude budoucnost Maďarska po odstupu prezidentky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Unsplash / Autor: Ervin Lukacs

Desátého února odstoupila Katalin Nováková z funkce prezidentky Maďarska. Teď ale vyvstává otázka, kam bude Maďarsko nyní směrovat? A změní se něco?

Článek

Už tak chatrná maďarská politika se otřásá v základech. V sobotu, desátého února, odstoupila z funkce Katalin Nováková, maďarská prezidentka. Jenže znamená to něco pro Maďarsko? Nebude to stále to stejné, jen s jinou osobou vykonávající funkci?

Silná politická osoba, nebo jen loutka?

V mezinárodní politice nebyla Katalin Nováková zas tak výrazná. Místo jejího jména zná většina spíše Viktora Orbána, který se více projevuje a více se o něm mluví v médiích. Oba jsou sice ve stejné straně, jsou členy Fideszu. A velká aktivita Orbána zastiňuje prezidentku a o ní se nemluví, což jen prohlubuje tuto mezeru a někteří si i myslí, že prezidentem Maďarska je dokonce Orbán.

To naznačuje, že Nováková opravdu není tak silná politická figura, jako Orbán, minimálně na mezinárodním a evropském poli.

Co k rezignaci vůbec vedlo?

Minulé jaro omilostnila Nováková ředitele dětského domova, který se dopouštěl zneužívání dětí. To pobouřilo veřejnost, která začala protestovat. Protesty byly dost intenzivní začátkem února a Nováková nakonec odstoupila.

Ale ani její omluva nedovedla Maďary ke klidu. Při protestech stále častěji zazníval požadavek k odstoupení nejen Novákové, ale i Orbána a jeho vlády, který veřejnost označuje jako „shnilý režim, kterého se je třeba zbavit“.

Korupce a zásah biskupa

Po detailnějším prozkoumání vyšla na povrch informace, že v omilostnění měl prsty vlivný biskup Zoltán Balog, se kterým měla Nováková údajně úzké vazby.

Biskup se později za, dle jeho slov, špatnou radu omluvil, ale to už Novákové nevrátí funkci a ani neodčiní činy omilostněného. A i to může poukazovat na přílišný vliv a vměšování církve do politiky a také korupci v Maďarsku.

Ale bude lépe? Docílili tím Maďaři něčeho?

Prezidentka tedy již ve funkci není, ale nebude hůř? Ještě je tu otázka, zda se Maďarům podaří se zbavit strany Fidesz. Další šanci budou mít v parlamentních volbách v roce 2026.

Jenže problém s volbami prezidenta je ten, že ho volí parlament, a ne lidé. Takže změna je dost nepravděpodobná.

Maďarsko poslední dobou směřuje k euroskeptické politice a to vyvolává problémy. A pokud se zvolí nějaký radikální prezident, bude to mít nejspíš neblahé dopady. Tak snad to vše dopadne dobře.

Nedávno byl do funkce jmenován nový prezident, Tamás Sulyok, tak uvidíme, zda se něco změní, nebo bude jen další loutkou Orbánovy vlády.

Anketa

Jaký máte názor na vládu strany Fidesz v Maďarsku?
Pozitivní
50 %
Negativní
50 %
Nevadí mi
0 %
Nezajímám se o maďarskou politiku
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz