Hlavní obsah
Názory a úvahy

Náhorní Karabach: Proč se o tom nemluvilo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Následky konfliktu z roku 2023

Koncem září započal v Náhorním Karabachu konflikt, ale skoro se o něm nemluvilo. Ale proč? Bylo to celé v plánu? A proč tomu nikdo nezabránil, když všichni věděli, že to prostě přijde?

Článek

Devatenáctého září minulého roku ohlásil Ázerbájdžán vojenskou operaci v Náhorním Karabachu, sporném území, které si nárokují Ázerbájdžán i Arménie. Žijí tam hlavně Arméni, roku 2018 to bylo 95 %. Je ale pod nadvládou Ázerbájdžánu.

Napětí je tam již dlouho

Již odedávna se o toto území státy přetahovaly. A to nejen Ázerbájdžán a Arménie, ale i Rusko a Turecko, tehdy Osmanská říše. Ve dvacátém století situace eskalovala, když Turci provedli genocidu na místním obyvatelstvu, později chaos způsobil rozpad Sovětského svazu. A v 80. letech došlo k deportaci Azerů a to rozpoutalo četné násilnosti v obou zemích. To vygradovalo v ozbrojený konflikt trvající šest let, v letech 1988-1994. Od té doby se situace moc nezlepšila, roku 2013 došlo k posílení front a od roku 2016 se údajně střílí nepřetržitě. Toho roku nastal další konflikt, další pak v roce 2020, kam se údajně připojilo i Turecko a Rusko. Právě ruští pozorovatelé měli na mír v oblasti podle slov Vladimira Putina dohlížet.

2023: Zas a znovu

Už dlouho před konfliktem panovalo velké napětí v oblasti. Ázerbájdžán zablokoval dodávky humanitární pomoci. Takto bylo obyvatelstvo drženo devět měsíců, kdy se Ázerbájdžán snažil o etnickou čistku hladem. To vyvrcholilo konfliktem mezi Ázerbájdžánem a separatistickým hnutím Arcach, neuznaný stát také obývaný převážně Armény, v jiné části Ázerbájdžánu. Arménie se do konfliktu přímo nezapojila. Druhého dne, 19. září, nastal očekávaný závěr. Všichni o tom vlastně věděli, ale nikdo to neřešil. Ázerbájdžán zahájil útok v Náhorním Karabachu, ten trval jen jeden den, ale i tak si vyžádal minimálně 200 životů.

Ale proč nikdo nic neudělal? A co na to média?

To jsou otázky, které si dosud kladu. Hodně se spekulovalo o zapojení Ruska do celé oblasti, například o údajném rozsáhlém útoku na Ukrajinu, aby se pozornost přesunula tam a ne na situaci v Náhorním Karabachu. Pokud to tak bylo nebylo myslím nikdy potvrzeno, nicméně myšlenka je to velmi zajímavá. A právě medializace tohoto byla opravdu malá, až to bylo zarážející. Možná to bylo tím, že to není blízko. Ale s válkou na Ukrajině bych řekl, že se tomu bude věnovat více lidí, navíc když se v tomto Rusko již dříve zapojilo. A ani mezi lidmi to nebylo známé. Jak to jen mohlo projít? Můžeme jen doufat, že se nic takového opakovat nebude, ale situace tam stále bohužel klidná není

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz