Hlavní obsah
Aktuální dění

Otřesné události tohoto čtvrtka a dní, které k němu vedly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Vilgus / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 Unported

Jedno z míst činu

Celou zemí otřásly hrůzné události tohoto čtvrtka. Není se však čemu divit, tato situace byla opravdu hrozná a na naše poměry opravdu nevídaná.

Článek

Čtvrtek jednadvacátého prosince, a všechny dny s ním související, se nejspíš zapíší do historie krvavým písmem. Dosud nejtragičtější střelba minimálně od roku 1989. Navíc dost pravděpodobně spojena s dalšími, také velmi hroznými, činy posledních několika dní, spojených se stejnou osobou. Velmi to mnou otřáslo a ani nebyl jsem si schopen si dát to všechno dohromady, protože toto není něco, co by se stalo v Česku. Je to něco opravdu neočekávaného.

Tři strašné činy

První velký otřes zažila společnost už předchozí pátek, šestnáctého prosince. V lese u Klánovic na východě Prahy byla nalezena dvě těla, otce a dvouměsíčního dítěte. To vyvolalo ve společnosti samozřejmě strach, protože udělat něco takového je naprosto odsouzeníhodné. O to horší nejspíš byla poté právě střelba na Univerzitě Karlově, pouhých šest dní později. Hned se tedy začaly vynořovat spekulace, zda nemohou být tyto vraždy propojené. A to dnes (pátek 22.12., pozn. aut.) policie i potvrdila. Ale s tím se vynořila další, o nic méně znepokojující událost. Je velmi pravděpodobné, že střelec zastřelil i svého otce v jeho bydlišti.

Takový čin, rozsáhlé vraždění na několika místech v tak krátkém časovém úseku, je dost šílený i na USA, natož na Česko. I proto byl, a stále je, případ hodně medializován. A situace kolem médií veškerý chaos kolem tohoto situaci uklidnit nepomohla, spíše naopak.

Vliv médií

Velké pobouření také vyvolalo chování některých médií v tomto případě. Byly zveřejňovány detailní informace o střelci, a to není v této situaci dobrý postup. Posiluje to v daný moment kult toho, kdo daný čin spáchal. Právě takovéto střelby jsou často „řetězovými reakcemi“, kde se útočník inspiruje v někom, kdo podobný čin již v minulosti spáchal. A ani v tomto případě to nebylo jinak, útočník se inspiroval činem Aliny Afanskiny, jak uvedl na síti Telegram, ze začátku prosince.

Další problém byl, nevhodné uveřejňování fotek médii. Ať už to byla absolutní necitlivost, kdy byly vzhledem k situaci vybrány úplně nevhodné fotky, nebo jejich uveřejnění moc brzy, čímž se prozradila poloha ohrožených studentů a dalších.

Teď můžeme jen doufat, že se nic podobného nebude nikdy opakovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám