Hlavní obsah

Je „Koule“ o krok blíže k legalizaci ve Spojených státech?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Beneš/unspash

Psychedelická droga MDMA lidově řečeno Koule prochází klíčovými klinickými testy pro léčbu PTSD ve spojení s psychoterapií. Pokud bude FDA schválení úspěšné, MDMA může legálně sloužit k léčbě duševních poruch.

Článek

Psychedelická droga MDMA, známá také jako extáze nebo lidově řečeno koule, úspěšně zdolala další klíčovou překážku na cestě k regulativnímu schválení jako léčby duševních poruch. Druhá velká klinická studie zjistila, že tato droga - ve spojení s psychoterapií - je účinná při léčbě posttraumatické stresové poruchy (PTSD). Tyto výsledky umožňují nyní žádat o schválení od Americké agentury pro potraviny a léčiva (FDA) pro použití MDMA jako léčby PTSD pro veřejnost, což by mohlo nastat již příští rok.

V červnu se Austrálie stala první zemí, která povolila lékařům předepisovat MDMA pro léčbu psychiatrických stavů. MDMA je ilegální ve Spojených státech stejně jako v České republice a dalších zemích kvůli možnosti jejího zneužití.

V roce 2021 oznámili výzkumníci sponzorovaní organizací Multidisciplinární asociace pro studium psychedelik (MAPS) výsledky studie, ve které 90 lidí podstoupilo formu psychoterapie vyvinutou touto organizací a dostalo buď MDMA nebo placebu. Po třech léčebných sezeních již 67 % těch, kteří dostali MDMA s terapií, nesplňovalo kritéria pro diagnózu PTSD, ve srovnání s 32 % těch, kteří podstoupili terapii a dostali placebu.

Výsledky byly široce vítány jako slibné, ale FDA obvykle vyžaduje dvě placebem kontrolované studie před schválením léku. Výsledky druhé studie, která zahrnovala dalších 104 jedinců s PTSD a byla publikována 14. září v časopise Nature Medicine, byly podobné těm původním: 71 % lidí, kteří dostávali MDMA společně s terapií, ztratilo diagnózu PTSD, ve srovnání s 48 % těch, kteří dostávali placebu a terapii. Lék se zdál fungovat stejně dobře u lidí s jinými duševními onemocněními, jako je deprese, a u těch, kteří měli PTSD dlouhou dobu. Zdálo se také, že funguje stejně dobře u různých rasových a etnických skupin.

Podle Mitchellové MDMA nedělá terapii „zábavnější“, ale zdá se, že tato droga vyvolává sebelítost způsobem, který jiné terapie nedokážou. Nazývá ji „komunikačním lubrikantem“, který pomáhá lidem vzpomínat na traumatizující události a hovořit s terapeuty bez pocitu studu nebo hrůzy.

Americká psychiatrická asociace, také ve Washingtonu, D.C., vyzývá k opatrnosti ohledně těchto léků a uvedla loni, že „chybí dostatečné vědecké důkazy pro podporu užívání psychedelik mimo kontrolované studie.“

Erick Turner, psychiatr na Oregonské univerzitě pro zdravotnictví a vědecký výzkum v Portlandu, tvrdí, že rozdíl mezi skupinami MDMA a placeba je dojímavý, ale pochybuje, že je tak velký, jak se zdá. Protože MDMA vyvolává intenzivní psychedelický zážitek, asi 94 % lidí, kteří dostali tuto drogu, a 75 % těch, kteří ji nedostali, správně uhodlo, do které skupiny patří. „To není slepá studie,“ říká Turner.

I když je MDMA bezpečná, Turner tvrdí, že nesplňuje běžné kritéria FDA pro dobře kontrolovanou studii. K částečnému vyřešení obav ohledně placeba FDA schválila speciální protokol, který MAPS v této studii použila: nezávislý hodnotitel, který nebyl zapojen do terapeutického sezení a který nevěděl, zda účastník dostal drogu. Hodnotitel každou osobu před a po léčbě vyšetřil, aby posoudil její zlepšení.

FDA stále musí vyjasnit, jak bude tuto drogu regulovat, vzhledem k tomu, že MAPS uvedla, že MDMA by měla být podávána pouze v rámci terapie, jak z důvodů účinnosti, tak bezpečnosti. Mitchell říká, že se obává lidí, kteří by zkoušeli MDMA sami: mohlo by to být škodlivé zejména pro lidi s srdečními problémy. Navíc nebylo testováno na lidech s rodinnou anamnézou schizofrenie, která by mohla být vyvolána touto drogou. Je možné, že lidé budou mít špatné reakce na užívání drogy mimo kontrolované prostředí, varuje Mitchell, MDMA by se tak mohla znovu objevit na „zakázané listině“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz