Hlavní obsah
Cestování

Výstup na Lysou horu, kde teď budují dobrovolníci chodník, a rozlepená bota

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Machů

Lysá hora je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Beskydech

V těchto dnech se o Lysé hoře mluví v souvislosti s novým chodníkem, který tam začali budovat dobrovolníci, aby se k obelisku mohli dostat i hendicapovaní turisté, kočárky a malé děti.

Článek

Nová cesta je štětovaná z kamenů posbíraných po okolí. Doposud tam totiž přístup mnohým komplikovaly nerovné kameny a kusy betonu. Také do dalších etap úpravy vrcholu slavné „Lysé“ se prý budou moci zapojit dobrovolníci.

Lysá hora je unikátní místo v tom, že na ni někteří lidé chodí pořád dokola, skoro každý den a evidují si počty výstupů. Ti „nejlepší“ jich mají tisíce až desítky tisíc. Je to taková místní tradice, která patrně souvisí s horníky a jejich výsluhami v důchodu, do kterého odcházejí v dřívějším věku, než ostatní, tak aby se nenudili doma, pořádají výstupu na toto nejvyšší horu Valašska.

Při této příležitosti mi dovolte malou vzpomínku na naši legendární výpravu na „Lysou“ s rozlepenou botou.

Foto: Josef Machů

Lepení rozlepené boty

To jsme se tak rozhodli po letech jít s kamarády na vandr. Jeli jsme na těžko, to znamená, že jsme si v batohu na zádech nesli s sebou oblečení na další dny a taky spacák a někdo tam měl i stan. V sobotu v šest ráno vlakem z Brna do Ostravy a pak „osobákama“ s přestupem do Ostravice. Z ní pak po žluté značce nahoru na horu. Lysou horu, královnu Valašských Beskyd. A vzali jsme to ještě pár kilometrů oklikou po modré, aby se neřeklo, že takoví zdatní turisté jdou tak krátkou trasu.

Foto: Josef Machů

Náš výšlap do Beskyd.

Ranní deštík, slovy liják, jsme přečkali v kavárně (hospoda byla zavřená) a pak po pár točených pivech jsme vyrazili. Teda, já jsem si nedal ani jedno pivo, protože jsem přestal pít alkohol, ale ostatní se patřičně posilnili a šli jsme klidným tempem k vodopádům.

Jakmile přestalo pršet, tak vlahý vzduch postupně začaly prostupovat sluneční paprsky. Měli jsme před sebou parametry krásného víkendu.

A pak se to stalo. Jednomu členu výpravy, jmenoval se Milan, se postupně začala rozlepovat bota. Vrcholu dosáhl jen s největšími obtížemi. Odchlíplou podrážku jsme mu cestou provizorně zalepili a svázali. Bez nás by byl ztracen. Tak to na horách bývá. V nouzi poznáš přítele.

Foto: Josef Machů

Milanova levá bota je rozlepená, má ji provizorně svázanou tkaničkou

Později se z něho stala celebrita, se kterou se chtěl kde kdo seznamovat a fotografovat. Dokonce se na jeho počest začaly pořádat dobročinné sbírky a samostatné výpravy.

Foto: Josef Machů

Milan, který pochází z Brna, ukazuje opravenou rozlepenou botu paní primátorce Brna

V budoucnu bych ho rád seznámil s panem prezidentem, protože ten také rád chodí na Lysou horu, ale o tom až příště…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz