Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo by chtěl mít homosexuální dítě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Okřídlená věta odpůrců stejných práv pro všechny. Lze ji zaslechnout nejen u piva, ale i v televizi od vrcholných politiků. Filozofická otázka, na kterou tazatel předpokládá jedinou možnou odpověď.

Článek

Hluboce přesvědčení odpůrci tolerance menšin se takové otázky bát nemusí. Jim se to stát nemůže. Přesněji řečeno - pokud by se jim to stalo, nikdy se to nedozví. Pokud by se jim homosexuální potomek narodil, vyrůstal by v prostředí, které homosexualitu rezolutně odmítá. Názorové prostředí děti přirozeně vstřebávají, stejně jako se například učí rodný jazyk. Když si během dospívání začne takové dítě uvědomovat, že není stejné jako jeho rodiče, bude pro něj nemyslitelné si to přiznat. S největší pravděpodobností prožije škaredý neosobní život v přetvářce a tím se fakticky obětuje pro své rodiče, kteří by jeho odlišnou orientaci nikdy nedokázali přijmout. Pro ty, kteří považují homosexualitu za předstíranou pózu, je to tak samozřejmě správně. Pro ty, kteří ji považují za nemoc či nepatřičnou úchylku z velké části také. Ti budou nejspíš přesvědčeni, že je taková oběť správná a oni ji oprávněně vyžadují.

Pro lidi s určitou mírou citu bude ale představa, že jejich dítě prožije škaredý život jenom proto, aby se pro své rodiče obětovalo, přece jenom příliš drastická. Odpůrci stejných práv pro všechny jsou v diskuzích velmi často přesvědčeni, že je jich výrazná většina. Možná jo, možná ne, ale asi se všichni shodneme na tom, že jich je hodně. A mezi takovým množstvím lidí určitě nebudou zdaleka jen ti ortodoxní, kterým by vynucená sebeoběť jejich dítěte nevadila. Z toho vyplývá, že mezi lidmi, kteří se s položením uvedené filozofické otázky ztotožňují, bude i mnoho takových, kteří si plně neuvědomují její důsledky. Ta otázka je totiž úplně stejná jako: Chtěli byste dítě, které se narodí s nějakou vlastností, která vám není blízká? A řeknete na to automaticky NE? A co kdyby se to skutečně stalo. Nebudete takové dítě mít rádi? Budete ho dokonce nenávidět? Zavrhnete ho? A teď si ještě uvědomte, že homosexualita se projeví až téměř v dospělosti. Takže ho budete mít rádi jenom do té doby?

Možná by stálo za to se nad některými filozofickými otázkami nejdříve zamyslet, než je přijmeme za své. Alespoň pro někoho. Samozřejmě, dle vkusu každého jednotlivého soudruha…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám