Hlavní obsah
Lidé a společnost

Služba u Pohraniční stráže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Služba u PS byla podstatně jiná, než u armády.

Článek

Byl jsem vojákem základní služby u PS od 15. srpna 1959 do prosince 1961 (Berlínská krize). Služba byla organizována v Pohraničních brigádách podél státní hranice, od Děčína po Komárno. Brigáda PS se skládala z pohraničních rot, které zabezpečovaly ostrahu hranice v daném úseku. Výkon služby v jednotlivých hlídkách 24 hodin denně v různě stanovených časových cyklech. Vždy 8 hodin služby, 8 hodin spánku, 8 hodin odpočinku, ale nikoli v celku, v průběhu dne, ale roztrhaná po hodinách podle plánu ostrahy.

Hlídky byly ozbrojeny, zpravidla samopaly, někdy pistolemi, ale vždy s ostrými náboji. Použití zbraně při výkonu služby bylo podrobně upraveno zvláštním předpisem.

Život na rotě byl zabezpečován v podobě samostatného hospodářství jak co do zásobování, stravy, ubytování, hygieny a podobně. Služba na „čáře“ byla zcela odlišná od služby vojáků u armády. Hlídky v terénu byly odkázány samy na sebe a v případě akce, tj. zjištění pokusu o překonání státní hranice narušiteli, byly povinny tomu zbránit a narušitele zadržet. Dopustit se chyby, znamenalo vyšetřování, nezřídka i trest.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že na nějakou šikanu prostě nebyl čas. Samozřejmě, výjimky se vyskytly, ale k tomu, co popisují někteří „armáďáci“, to nemá rovnání. Podstata je v tom, že pohraničníci ve službě se museli spolehnout jeden na druhého, bez ohledu na to, zda to byl mazák, či bažant. V krajním případě mohlo jít i o život. Což se i v některých případech stalo. Šlapal jsem čáru jako bažant u  pohraniční roty v Rumburku, pak jsem byl přeložen na jižní Moravu do Hrušovan nad Jevišovkou jako řidič sanitky. Za dva roky služby v tomto regionu jsem zažil jediný případ úmrtí narušitele na čáře. Šlo o Poláka, který zahynul při pokusu překonat drátěný zátaras, který byl v té době (1960) ještě pod proudem. Prostě služba pohraničníků v té době byla tvrdá a náročná práce. Nejen pro vojáky základní služby, ale i pro rodiny důstojníků a praporčíků, které tu s nimi žily.

V mém příspěvku nejde o žádnou nostalgii, ale o poznámku k době, která tehdy byla a kterou jsem prožil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám