Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Když se láska změní v dobrovolné vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alfred Derks / Pixabay

Společný život, který jste budovali, se rozpadl. Jak odejít od druhého, když nemáte odvahu?

Článek

Začátky bývají těžké, ať už jde třeba o novou práci nebo nové bydlení. Když dáte do budování kus sebe, tak bolí, když to není tak, jak to plánujete. U partnerství to platí dvojnásob. Dáte do vztahu energii, city, svoji víru v něco opravdového, a když to nevyjde, semele vás to.

Zamilovanost a láska jsou dva různé termíny. Zamilovanost je prvotní pobláznění. Je to kouzelné období, které časem odejde a vystřídá ho láska. Láska je už opravdové porozumění, kdy člověka poznáváte do hloubky. Plánujete budoucnost, děti a společný život. Můžu konstatovat, že komu láska v dnešní době vydrží, vyhrál.

Co když ale lásku vystřídá nezájem toho druhého? Jak z toho ven? Když nemáte závazky, jde to o mnoho snadněji. To ale v tomto případě neplatí.

„Petra a Jirka žijí ve společném manželství už 24 let. Mají spolu tři dcery, které jsou už dospělé. Jirka si vždy přál syna. Petra i přes zdravotní komplikace si přála jen zdravé děti, to se povedlo. Po narození poslední dcery, kdy si Jirka opravdu přál syna, se v něm něco změnilo. Snažil se žít běžným životem jako obvykle, ale v hlavě mu hlodala myšlenka, že selhal. Osmnáct let spolu Petra a Jirka vydrželi společně žít bez větších problémů. Pak se ale začal Jirka ze dne na den měnit. Neměl o nic zájem, jen gauč a televize - hlavně spousta řízků, kterých dokázal denně spořádat klidně pět. Rapidně přibral a byl to on, kdo zazdil jejich milostný život. Petra se s ním snažila mluvit, on se ale utápěl v lítosti. V jeho očích bylo vždy cítit, že má mnoho myšlenek, které nikdy neřekl nahlas. Když už něco říkal, tak to byla samá negativa, o dcery a společenský život se přestal zajímat. Dcery se brzy odstěhovaly pryč, nechtěly žít v tak napjatém prostředí. Petra se dlouho snažila, neměla nic jiného než společný život s ním. Nechtěla zahodit ty roky. Psala mu dokonce i e-maily, byla opravdu zoufalá, zkoušela už snad veškeré formy komunikace. Po nějaké době ztratila snahu i ona. Nic neměla, bála se odejít, tak zůstala. Od té doby se i Petra změnila, neměla snahu ve vztahu dále pokračovat. Manželé spolu komunikují akorát, když je potřeba něco koupit do domácnosti a ohledně dcer. Žijí spolu, ale zároveň každý sám, partnerský vztah přestal fungovat.“

Příběh, který nemá nikterak šťastný konec. Bohužel i takové vztahy jsou a jediné, co může alespoň jednoho z partnerů zachránit, je mít odvahu a přesvědčení odejít a začít život jinde a s někým jiným. Což je po tolika letech opravdu těžké, ale v tomto případě se jedná o jediné rozumné řešení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz