Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senioři a volební právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: congerdesign/Pixabay

Senioři u voleb? Proč ne, když jsou při smyslech.

Článek

Volební právo má každý občan České republiky po dosažení 18. narozenin. Ale existují i výjimky, např. lidé zbaveni svéprávnosti v některých případech o volební právo přicházejí. Volby ve společnosti vyvolávají rozporuplné emoce, často i mnoho hádek či různých názorů. Jelikož se letos blíží volby, nabízí se i kontroverzní názor, že by senioři měli být zbaveni volebního práva, když jim zdraví už tolik nepřeje.

U seniorů se bavíme o dvou extrémech. První je, že si senior stojí pevně za svým už padesát let a nechce se otevřít novým možnostem, jak by stát mohl vypadat. Druhý extrém je, že je snadno ovlivnitelný skrze sliby, které čte v novinách a vidí v televizích. Největší problém je v nedostatečném množství informací a otevřenosti novým věcem.

Například senioři a řidičský průkaz.

Zákon nařizuje seniorům starším 65 let návštěvu lékaře k posouzení, jestli jsou dále schopni řídit. Je to z důvodu, že člověk stárne, začínají větší zdravotní problémy. Toto nařízení je kvůli bezpečnosti ostatních.

Otázka tedy zní, proč na seniory neplatí obdobné pravidlo ohledně voleb?

Ať senioři volí, když jsou při smyslech. Když ale dosáhnou určitého věku neměl by lékař posoudit i schopnosti tohoto typu? Když jsou schopnosti špatné, neměli by mít určité omezení tak, jak platí u řidičského průkazu?

Senioři rozhodují i za mladé občany a jejich dlouhodobou budoucnost. Když zvolí někoho jen z pouhého přežitku, není to snad kontraproduktivní? Aneb suchý proutek se těžko ohýbá. Také třeba zmínit, že staří lidé snáze podlehnou úplatku, který má na ekonomiku státu negativní dopad.

Pro zajímavost bylo v roce 2021 v České republice dle ČSÚ 10,5 mil. obyvatel, z toho 20,4% tvoří senioři starší 65 let. Z tak velkého počtu je velmi nepravděpodobné, aby všichni senioři byli schopni volit a rozhodovat zdravým rozumem a stojí při nejmenším za úvahu to, jestli by měli mít právo rozhodovat o budoucnosti lidí v produktivním věku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz