Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zabijáci Stodolovi v tom měli jasno, důchodci jsou snadná kořist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Klaus Hausmann / Pixabay

Jedni z nejznámějších českých vrahů manželé Stodolovi. Zavraždili několik seniorů pro peníze a sázeli na nezkušenost policistů.

Článek

Už je to 23 let od hrůzných vražd Dany a Jaroslava Stodolových. V roce 2001-2003 zabili pro peníze 8 lidí ve věku 62-81 let. Podle jejich příběhu byl natočen další film, který bude mít premiéru na konci února letošního roku.

Příběh, ze kterého mrazí je plný násilí. Všechny případy provází nezkušenost vyšetřovatelů, lékařů a celkový přístup. Ve většině případů se došlo k závěru, že se jedná buď o sebevraždu, nebo náhlé úmrtí bez cizího zavinění.

Dana se narodila v roce 1970 na Slovensku. Před Jaroslavem byla již dvakrát vdaná a měla jednu dceru. Její život byl chaotický a nešťastný, po rozvodu s prvním manželem se přestěhovala do Česka. S druhým manželem odcestovala do Kanady, kde se živila jako tanečnice. Tam nastal zlom, kdy ji nějaký muž při návratu z práce znásilnil. Od té doby začala užívat léky na uklidnění.

Jaroslav se narodil roku 1966 v Česku. Jeho inteligence nebyla nejlepší, proto byl v šesté třídě přeřazen do zvláštní třídy. S jeho otcem neměl dobré vztahy, často ho bil. Když byl Jaroslav větší popral se s otcem a ten ho vyhodil z domu. V dospělosti pracoval ve Zruči nad Sázavou a poté v Kácově, kde provedl svůj první zločin, když okradl hostinského. Jeho známí ho ovšem popisovali jako klidného člověka, který se choval agresivně jen v opilosti.

Dana se s Jaroslavem seznámila na vesnické zábavě v roce 1988. Chvíli jim trvalo, než k sobě našli cestu.

K první vraždě došlo 16. listopadu 2001. Jaroslavu Šandovi bylo 75 let a pocházel kousek od Kutné Hory. Dana s Jaroslavem bydleli v tu dobu u její matky a Jaroslav Šanda byl soused. Manželé počkali na třetí hodinu ráno. Když Jaroslav došel přestrojený k jeho domu, vycházel zrovna z chléva. Když se vrátil z chléva domů Jaroslav ho shodil na zem a nutil ho k vydání peněz. Jaroslav Šanda měl u sebe 40.000 Kč, které Jaroslavovi dal. Vyškubl se mu a sundal mu masku, Jaroslav se bál prozrazení, tak ho uškrtil. Poté ho uložil do postele a zapálil okolo něho svíčky. Dům začal hořet a vražda byla vyhodnocena jako sebevražda.

Druhá vražda se stala pár dní po té první a to 28. listopadu 2001. Dana vnikla do domu sousedky Růženy Skohoutilové, která byla známá vlastnictvím mnoha šperků. Dana vnikla do domu a Jaroslav hlídal venku, Dana vzala tyč a uhodila Růženu Skohoutilovou do hlavy. Jaroslav vběhl dovnitř a pomohl Daně oběť svázat. Mučili jí, aby řekla, kde schovává šperky a peníze. Ta odmítla cokoliv říct, tak jí Jaroslav usmrtil škrcením. V ložnici potom našli 50.000 Kč. Pak pohřbili tělo na zahradě do mělkého vykopaného hrobu společně s pár věcmi, aby to vypadalo tak, že paní odjela pryč. Manželé pak ještě vykradli dům. Policie z vraždy obvinila trojici mužů, kteří v okolí okrádali důchodce.

Další vražda byla manželů Králů. Kdy Jaroslav a Dana vpadli do jejich domů a oba je přivázali a nutili je prozradit, kde si schovávají peníze. Když jim to řekli, tak oba Jaroslav uškrtil, peníze si vzali a pustili plyn. Byla nařízena pitva, ačkoliv bylo jasně viditelné škrcení, oficiální příčina úmrtí byla udušením.

V podobném duchu se odvíjel i další případ, kdy Dana a Jaroslav trhli do domu Hromasových v Chabeřicích. K tomuto byl Danou přemluven, protože manželé znal z mládí. Při napadení použili stejnou techniku, a to škrcení pomocí kusů oblečení kvůli penězům, které také získali. Tyto vraždy nedokončili. Manželé Hromasovi přežili, ale nedokázali určit totožnost pachatelů.

Dne 15. září 2002 vraždila pouze Dana, a to Marii Čondlovou (78 let) v Kardašově Řečici. Ještě předtím Dana vystoupila z vlaku a na železnici se ptala náhodných lidí po možnosti ubytování. Marie Čondlová pronajímala pokoje turistům, tak Danu ubytovala. Dana jí vyprávěla vymyšlený příběh, jak při povodních v Praze byl poničen její byt. Další den ráno Marie Čondlová přistihla Danu prohledávat její osobní věci. Ihned jí svázala ruce a při škrcení jí nutila, aby prozradila, kde ukrývá peníze, to ale neprozradila. Dana ji zabila údery do hlavy válečkem a čtyřikrát ji bodla nožem. Zůstala s obětí ještě jednu noc pod jednou střechou a další den se vydala zpět za manželem i s nalezenými penězi. Zajímavé je, že při pozdější výpovědi uvedla, že vraždil její muž a ona pouze hlídala venku. Tento případ byl pro policisty vodítkem, neboť sousedé vytvořili spolu s policií identikit (podobu obličeje) Dany.

Další vraždu manželé spáchali na stejném místě, jako předchozí dvě, ve Slavošově 22. října 2002. Tentokrát to byl 81letý Josef Malina, který bydlel naproti nim. Veřejně se o něm vědělo, že má našetřeno. Byl zabit telefonní šňůrou okolo krku na půdě. Policisté naznali, že spáchal sebevraždu. Když poslali tělo na pitvu, tak lékař upozornil na jasné stopy násilí. Kontaktoval proto policii v Kutné Hoře, bylo mu řečeno, že se jednalo o jasnou sebevraždu a případ byl uzavřen. Teprve později se ukázalo, že pan Malina byl zabit úderem do hlavy a byl vynesen na půdu.

Poslední vraždu manželé spáchali 2. prosince 2002 v Brněnci. Zavraždili dvě sestry Dagmar Weissovou a Helenu Cerhákovou. Přežila zázrakem pouze jejich matka Božena Cerháková. V tu dobu manželé žili na ubytovně kousek od jejich domu. Jaroslav se do domu vloupal větracím oknem vstupních dveřích. Dozvěděli se, že si chtějí koupit dům, a tak předpokládali, že v domě budou peníze. Manželé nejdříve zabili uškrcením Dagmar, poté se snažili udusit polštářem jejich matku - ta omdlela a Jaroslav si myslel, že mrtvá. Potom zabili Helenu ve vaně a podřízli jí ruku, aby to vypadalo jako sebevražda. Celou situaci chtěli připravit jako souboj dvou sester, kdy při potyčce zahyne i jejich matka. Poté místo opustili s 10.000, - a vkladními knížkami. Božena, která byla po útoku převezena do nemocnice vypovídala. Zkušený kriminalista poznal, že by se mohlo jedná o několikrát trestaného Jaroslava Stodolu. Kriminalista se proto vydal za Jaroslavem, ale kvůli nedostatku důkazů ho nemohl zatknout.

Jaroslav další den napadl v zaměstnání svého vedoucího a v dalších dnech policisty. Později uvedl, že byl v tuto dobu ve špatném psychickém stavu. Důkazy proti Jaroslavovi sílily. Devátý den po útoku v Brněnci se pokusil o sebevraždu spolykáním prášků. V nemocnici uvedl, že už nevěděl, jak dál. Tam se také dozvěděl o bohaté důchodkyni z obce Onšovec, její dům ale nemohli nalézt.

Dne 3. února 2003 se Dana záměrně ušpinila před domem Josefa Peroutky v Hrádku na Kutnohorsku. Jaroslav předstíral, že potřebuje vodu pro svou těhotnou ženu a dostal se na dvůr. S nožem v ruce mu vyhrožoval a zavřel Josefa Peroutku do sklepa. Z domu odcházeli pouze s mobilem a sladkostmi. Při odchodu potkali policistu, který Jaroslava dobře znal. Josef Peroutka oznámil vloupání na policii a manželé byli další den zadrženi.

Celkem se dopustili 8 vražd osob důchodového věku a 17 závažných trestných činů. Dne 26. dubna 2004 byli oba manželé odsouzeni k doživotnímu trestu odnětí svobody.

https://kriminalistika.eu/muzeumzla/stodola/stodola.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_a_Dana_Stodolovi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz