Hlavní obsah
Cestování

Jsou v Jihlavě pod zemí strašidla nebo vchod do jiné dimenze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Hladký z Pixabay

Jihlava

V létě chladí, v zimě hřeje. To není slogan inteligentního kusu prádla, ale fakt, který platí v každém podzemí. Včetně toho jihlavského. Teplota se tam drží konstantně mezi 5 a 12 stupni Celsia. Záleží na tom, v jaké hloubce konkrétně se pohybujete.

Článek

Na Vysočině najdeme druhý největší systém městských podzemních prostor v České republice. Jihlavské chodby měří dvacet pět kilometrů. Ty znojemské, největší, zhruba dvacet sedm. Na pomezí Čech a Moravy se těžilo stříbro. Souvislost s dolováním tohoto vzácného kovu je pouze ta, že na ražbě chodeb pod městským centrem se, stejně jako na důlních šachtách, podíleli havíři. Začalo se ve 14. století. Chodby sloužily jako skladové prostory a kanalizace. Když se člověk pod zemí prochází, napadne ho otázka, jak rychle se ve středověku budovalo? „Dvojice horníků za jednu pracovní směnu vydolovala asi dva centimetry chodby.“ Říká mi při exkurzi, která trvá necelou hodinu, průvodkyně Aneta Blažková. Beru do ruky kalkulačku a spočítám si, že při uzavírce silničního jihlavského tunelu, kde se nemuselo nic razit ani těžit, ale pouze revidovat a opravovat, se postupovalo tempem necelých 5 metrů za den. Je to hodně nebo málo ve 21. století?

V roce 1997 Stanislav Motl v jihlavském podzemí natočil do pořadu Na vlastní oči pohybující se stín, podobný lidské postavě. Bylo to u výklenku chodby, který posléze nezávisle na sobě několik senzibilů označilo jako zdroj „zvláštní energie“. Při dalším zkoumání se použila i moderní technika a byl zaznamenán ničím nevysvětlitelný pokles tepoty nad ránem – zhruba ve stejném čase, kdy se panu Motlovi zjevil přízrak. Podle radarových snímků měl být za výklenkem další, naprosto neznámý prostor. Že by jiná „časoprostorová dimenze“? Následné, několik metrů dlouhé vrty ovšem narážely pouze na skálu.

Foto: Joža Kolář

Temný stín v podzemí

Někteří vnímavější lidé při dotyku u toho výklenku pociťují zvláštní pocity, někdy teplo, jindy třeba i vibrace. A dokonce tady byla paní, která chtěla, abychom ji tady o polední pauze nechali samotnou, že ji to nabíjí energií.“ dodává Aneta Blažková. Já osobně jsem nic necítil. Tedy ani strach, protože prohlídku jsem absolvoval těsně před polednem a duch, jak už víme, chodí brzy ráno.

A jaké dojmy zanechala návštěva v jihlavském podzemí na Stanislavu Motlovi? „Na duchy tak úplně nevěřím, ale faktem je, že od té doby vnímám u každého člověka jeho auru,“ svěřil se v rozhlasovém rozhovoru.

Foto: Joža Kolář

Místo, kde má být vchod do jiné dimenze

Foto: Jakub Koumar - se svolením

Jihlavské podzemí

Kolektory, které nebyly dokončeny

Fanoušci podzemí najdou v Jihlavě i chodby, jejichž výstavba skončila relativně nedávno. Budovaly se v letech 1983 až 1994. Původně mělo jít o systém, který měl měřit celkem 14 kilometrů a měl řešit veškeré rozvody a také likvidaci odpadků. Ulice by nezdobily popelnice, ani charakteristické oranžové „kukavozy“ při jejich vyprazdňování. Vše by se posílalo do podzemí. Dokončily se necelé dva kilometry. Průvodcem zde je mi Jan Šustr, který je zapáleným průzkumníkem všeho, co je ukryto po zemským povrchem. A pochopitelně se i jeho ptám, jaký má názor na paranormální jevy v historické části. „Já už pod zem lezu 50 let a žádný strašidlo jsem nikdy neviděl.“ Ale byl tam v tom magickém ranním čase? Na to už jenom mávl rukou.

Foto: Jakub Koumar se svolením

Jihlavské kolektory

Zdroje:

videoarchiv Na vlastní oči – Čekání na ducha https://www.youtube.com/watch?v=mQWh8Oc0kDU

ČRo Dvojka – rozhovor v pořadu Host do domu https://dvojka.rozhlas.cz/stanislav-motl-na-duchy-neverim-v-emocne-vypjatych-situacich-ale-muzete-videt-7453255

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz