Hlavní obsah
Cestování

Malá Úpa je velkým srdcem Krkonoš

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Joža Kolář

Malá Úpa v zimě

„Život je jen náhoda…“ zpívá se ve známé písničce pánů Voskovce a Wericha. A náhoda také chtěla tomu, že jsem objevil nádhernou vesnici ve východních Krkonoších. Bylo to v létě 2007. Pro někoho dávno, pro jiného včera.

Článek

V té době naše rodina čítala tři členy. Kromě mojí maličkosti to byla manželka, sedmiletá dcera Julie a syn Denis, kterému byl rok a půl. Moje choť na internetu objevila chatu, na kterou rodiny s dětmi pěly chvály. Napsala tedy na kontaktní email a záhy dorazila odpověď od její majitelky. Sdělovala, že její chata je bohužel přes léto plně obsazená, ale může doporučit svoji kamarádku, u které určitě budeme spokojeni. Nemýlila se. Chata, kterou provozuje paní Eva s manželem Pavlem, nás učarovala. A s ní i celá Malá Úpa. Nádherná příroda, božský klid, chaloupky roztroušené po loukách. Tak, jak to v Krkonoších má být. K tomu luxusní Evina domácí kuchyně, no co více si přát?

Foto: Joža Kolář

Vepřové koleno

Do Malé Úpy jsme začali jezdit pravidelně. Nejprve pouze v létě, protože zimní sporty mi, přiznám se, nikterak neučarovaly. V roce 2018 se konal náš první pobyt na sněhu. Moji dva synové (k Denisovi přibyl na jaře 2008 Oliver), jsou sportovci nejen duší, ale i tělem. A protože mi Eva zavolala, že se uvolnil zimní termín, bylo rozhodnuto, že po mnoha letech zkusím svoje neohebné nohy napasovat do lyží. Měl jsem z toho trochu obavy, protože naposledy jsem tuto činnost vykonával ve třetím ročníku gymnázia, což bylo před mnoha desítkami let. Při tomto zimním pobytu na horách jsem se nezranil, protože „Hakárek“, tedy sjezdovka přímo nad chatou, je svah pro mne přímo jako dělaný. Navíc jsme se seznámili s dalšími báječnými lidmi, kteří zase pro změnu začali díky nám objevovat také letní krásu Krkonoš a Malé Úpy.

Foto: Joža Kolář

Malá Úpa v zimě

Samozřejmě, že není vše pouze zalité sluncem. Tak to chodí v životě lidském i obecním. O tom koneckonců svědčí pohled do „Maloúpských občasníků“, které jsou k přečtení na internetových stránkách obce, a také ohlédnutí za mojí dosavadní životní poutí. Manželství nevydrželo, děti vyrostly a dělají mi obrovskou radost. Z té malé Julinky, která pobíhala v létě 2007 kolem potůčku u chaty, je mladá dáma, která má za sebou svatbu i promoci a v lednu příštího roku oslaví čtvrt století života. Kluci jsou správní parťáci a Malá Úpa? To je velké srdce Krkonoš. A za to všem, kteří se o to zasloužili a zasluhují, patří velký dík.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz