Hlavní obsah
Jídlo a pití

Opravdu je symbol našeho svátečního oběda podepřen ve Vídni českou maršálskou holí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mark Koenig/Unsplash

Smažený řízek

Obraz první. Představte si typické nedělní ráno vašeho dětství. Ležíte ve svém dětském pokoji a sluníčko marně bojuje se zataženými závěsy. Najednou se ozvou pravidelné rytmické rány, které musí být zákonitě slyšet až k sousedům.

Článek

Protáhnete se, zívnete, ale nikterak si nestěžujete. Maminka chystá oběd a servírovat se bude oblíbená pochoutka mnoha českých domácností – dozlatova smažený řízek.

Střih

Obraz druhý. Je prvního ledna, kteréhokoliv roku z posledních osmdesáti. Odpoledne. Vrcholí pravidelný koncert Vídeňských filharmoniků ve Zlatém sále budovy Spolku přátel hudby. Konec jako vždy uzavírá Radeckého marš, skladatele Johanna Strausse staršího. Obecenstvo tleská a dupe do rytmu a člověk by úplně zapomněl, že to není koncert rockové, ale vážné hudby.

Smažený maršálský řízek

Legenda praví, že známý vojevůdce Josef Václav Radecký, původem z Čech, stojí za objevem smaženého telecího masa v trojobalu. Údajně si pochutnával na masové dobrotě „Cotolleta alla milanese“, se kterou se seznámil v Benátkách. Italských, nikoliv těch nad Jizerou. „Taková dobrota,“ zamumlal si maršálek pod knírem. „To musím nahlásit starýmu. Je to sice starý mlsoun, ale tohle mu bude chutnat a třeba z toho bude nějaký metál. Nebo aspoň pěkný pochod.“

Tato událost se měla odehrát v srpnu roku 1848.

Nejvýše postavený Čech v rakouské armádě prý okamžitě informoval dopisem se zvláštní prioritou svého nejvyššího nadřízeného. Jeho součást byl i recept na kousek telecího masa obaleného ve směsi strouhanky a parmazánu. Ten ovšem císařská spižírna postrádala. A proto ho šéfkuchař měl nahradit moukou a vajíčky. Mimochodem – Radeckého marš byl složen v roce 1848. Je to opravdu náhoda?

Tady bychom mohli skončit s tím, že vídeňský řízek by se klidně mohl jmenovat třeba český maršálský řízek. Ale není tomu tak. Žádný renomovaný historik vám tuto historku nepotvrdí. Záhy by přišel o svoji reputaci. I když určitá česká stopa se v té masové dobrotě přece jenom najde. Sice nebude ozdobena maršálskou holí, ale vařečkou a tiskařskými písmenky.

Za vším hledej Rettigovou a pragocentrismus

Moje babička měla přezdívku Rettigová. Bylo to proto, že vařila podle klasických českých receptů, které má na svědomí Magdalena Dobromila Rettigová. Rodačka z českých Všeradic. A v její knize Domácí kuchařka se už v roce 1826 objevil pojem pečený telecí řízek. A jeho recept přesně odpovídá tomu, jak se „echt Wiener Schnitzel“, připravuje dnes. Bylo to 12 let před údajným italským objevem českého vojevůdce.

S přímým pojmenováním tohoto pokrmu jakožto „vídeňským řízkem“ se můžeme seznámit v kuchařce „Allerneuersten allgemeinen Kochbuch“. Autorkou byla Maria Anna Neudecker. Vyšla poprvé v roce 1831 a můžete si ji prohlédnout v digitalizované podobě na stránkách rakouské Národní knihovny. Je psána krásným švabachem a vytištěna byla (teď to přijde) v Praze.

Foto: Jan Vilímek – České album / Wikimedia Commons

Magdalena Dobromila Rettigová

Nejlepší vídeňský řízek ve Vídni

Nejposlouchanější rakouská rozhlasová stanice Ö3 uspořádala v roce 2021, v době, kdy byly restaurace zavřeny kvůli covidovým opatřením, anketu o nejoblíbenější hospodu, ve které se smažená dobrota servíruje. Hlasovalo 25 tisíc řízkových konzumentů a ti rozhodli o vítězích v každé spolkové zemi.

Ve Vídni na plné čáře zvítězila restaurace Figlmüller, kterou najdete přímo v centru nedaleko Stephansdomu. Řízky tady smaží od roku 1905. A ten pravý, nefalšovaný, telecí, přes celý talíř obrovský, vás včetně přílohy vyjde v přepočtu na necelých sedm stovek. Jako přílohu mohu z vlastní zkušenosti doporučit vídeňský bramborový salát. Od toho českého, vánočně – kaprového, se liší hlavně tím, že neobsahuje majonézu. Ale chuťově je to v kombinaci s řízkem naprostá harmonie.

Rakušané také často volí přílohu, která je pro nás, o několik kilometrů severněji, docela nepředstavitelná. Ale i já, milovník klasické nezdravé a chutné české kuchyně mohu prohlásit, že vídeňský řízek s rýží, nechutná vůbec špatně.

Foto: Joža Kolář

Smažený řízek a vídeňský bramborový salát

Recept na telecí řízek dle Magdaleny Dobromily Rettigové:

Nakrájej z telecí kejty ouhledné řízky, sklepej každý obráceným nožem, osol je, obal v mouce a smaž spěšně v rozpáleném přepouštěném másle. Také je můžeš nejdříve v mouce, pak v rozkloktaném vejci a konečně ve strouhané žemličce obalit; to závisí od libosti, jak to kdo raději má. Tyto řízky, obložené citronovými čtvrtky, mohou se předložit co samostatné jídlo, anebo se jimi může poklásti nějaká zelenina.

Foto: Joža Kolář

Restaurace Figelmüller v centru Vídně

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz