Hlavní obsah
Právo a státní správa

Čeho se můžete domáhat po dopravní nehodě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátka/generováno AI Microsoft Bing

Pokud vám někdo ublíží na zdraví nejen při dopravní nehodě, je dobré vědět, že máte různé nároky, kterých se můžete domáhat. Pokud je budete znát, budete je moci i uplatnit.

Článek

Jak při uplatnění postupovat?

Ublížení na zdraví je již samo o sobě dosti traumatizující, a ne vždy mají dotčené osoby sílu se k tomuto domáhat jakýchkoli nároků po pachatelích, kteří jsou navíc mnohdy přesvědčeni, že se ničeho závažného nedopustili.

Proto je vhodné si k vymožení svých nároků zvolit zmocněnce, kterým může být například advokát, který vám jednak sdělí, na co všechno máte právo, jednak za vás bude jednat v rámci trestního řízení a vy tak nemusíte již přicházet do styku s pachatelem či orgány činnými v trestním řízení, pokud samozřejmě nejste zrovna jako svědci vyslýchání.

Své nároky můžete vznést vůči pojišťovně pachatele, případně je můžete uplatnit v samotném trestním řízení, kdy soud vám následně vaše nároky může přiznat rozsudkem.

Dopravní nehoda

V případě, kdy vám někdo ublíží na zdraví, máte hned celou řadu nároků, které můžete po škůdci vymáhat. Představme si situaci, kdy jedete na kole po krajnici a ze zatáčky se přiřítí automobil, který vás srazí. V důsledku této nehody utrpíte otřes mozku, další vnitřní zranění s nutnosti operace a k tomuto závažnou, komplikovanou zlomeninu ruky. V nemocnici budete hospitalizování po dobu dvou týdnů, doma pak následuje další i několika měsíční léčení, kdy samozřejmě nemůžete docházet do zaměstnání, vše se navíc událo v době letních prázdnin, kdy jste již měli naplánovanou a zaplacenou dovolenou s rodinou, kterou budete muset zrušit. To vše v důsledku chvilkové nepozornosti a nedbalosti řidiče automobilu. Po nějaké době navíc zjistíte, že zlomená ruka již nikdy nebude fungovat jako dřív, budete mít omezenou hybnost, nesmíte zvedat touto rukou těžké věci a do budoucna se budou objevovat opakované bolesti.

Bolestné

Prvním nárokem je bolestné. Pachatel by vám měl nahradit vytrpěnou bolest, čímž se rozumí zejména bolest bezprostředně po dopravní nehodě, či v důsledku operačního zákroku. Jak ale bolest vyčíslit? V těchto případech se postupuje dle nezávazné metodiky Nejvyššího soudu ČR. Na základě této vám může výši bolestného spočítat i praktický lékař. My však doporučujeme využít k tomuto například posouzení traumatologem.

Trvalé následky

Ztížení společenského uplatnění neboli trvalé následky je v podstatě ztráta či omezení schopnosti poškozeného uplatnit se v některé z oblastí lidského života. Může se přitom jednat o komplikace při oblékání či osobní hygieně, ale i o nemožnost sportovat, vykonávat povolání, mít děti apod., kdy vždy bude záležet také na tom, jak poškozený žil v době před nehodou. V našem případě zlomené ruky tedy mohou být komplikace v obstarání domácnosti, v péči o sebe sama, výchově dětí, sportu, výkonu povolání apod. Podstatné je vědět, že tohoto nároku se lze zásadně domáhat až ve chvíli, kdy je váš zdravotní stav po nehodě ustálen, tedy obecně po jednom roku od nehody. V případě, kdy se jedná o vážná poranění, jako je například ochrnutí, lze nárok posuzovat i dříve. Je pak zapotřebí nárok uplatnit do 3 let od ustálení zdravotního stavu. I v tomto případě je pak postupováno dle metodiky Nejvyššího soudu ČR.

Náklady na léčení

Náklady na léčení jsou další z nároků, který může dosahovat nemalých částek. Po návratu z nemocnice jste byli po nehodě odkázáni na pomoc rodiny, kdy jste se nemohli sami obléct, nemohli jste vykonávat běžné domácí práce, bylo nutné vás vozit na lékařské prohlídky, apod. Jako poškození máte nárok na úhradu nákladů na ošetřování a tuto výpomoc, stejně jako máte nárok na úhradu léčiv či zdravotních pomůcek.

Ušlý zisk

Ušlý zisk je rovněž s rekonvalescencí po dopravní nehodě nemyslitelně spojen. Nárok máte v případě zaměstnání až na výši 100% dosahovaných průměrných měsíčních příjmů před nehodou, u podnikatelů se vychází z daňového přiznání. Nárok vzniká jak v průběhu nemocenské, tak po ní, pokud například v důsledku oné zlomené ruky již nebudete moci dosahovat stejných příjmů.

Škoda na majetku

V našem případě by majetková škoda byla spojena například s poškozeným kolem, odřenou přilbou, roztrhaným oblečením, rozbitým mobilním telefonem, apod.

Duševní útrapy

Zde se již jedná o nárok, který mohou uplatnit vaši blízcí, kteří utrpí psychickou újmu v důsledku vašeho zranění. Lze si představit, že pokud se vaše děti či manžel dozví, že jste byli sražení na kole a nyní ležíte na operačním sále, jistě jím psychická újma způsobena bude. Zejména v případech, kdy by dokonce poškozený u dopravní nehody nebo v důsledku ní umřel, může se jednat o statisícové částky, či i částku miliónovou.

Ostatní nemajetková újma

Ostatní nemajetkovou újmu můžeme jinak označit také za náhradu za zásahy do osobního života, resp. co jsme nemohli učinit či prožít v důsledku nehody. V našem případě jsme nemohli absolvovat rodinnou dovolenou.

Pokud vám tedy bylo ublíženo na zdraví, neváhejte požadovat to, nač máte nárok.

Petra Langerová, advokátka v Olomouci a Šternberku

Zdroje:

zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů

zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů

zákon č. 141/1961 Sb., trestní řád, ve znění pozdějších předpisů

Hulmák, M. a kol.: Občanský zákoník VI. Závazkové právo. Zvláštní část (§ 2055–3014). Komentář. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2014, 2072 s.

Metodika Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví (bolest a ztížení společenského uplatnění podle § 2958 občanského zákoníku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz