Hlavní obsah
Právo a státní správa

Kdo bude dědit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátka/Služba AI

Zdánlivě jednoduchá otázka, která však v praxi nemusí mít již tolik snadnou odpověď.

Článek

Jasné však je, kdo okruh dědiců určí, a to zůstavitel (zemřelý) nebo zákon. Dědit lze buď na základě závěti, dědické smlouvy, či právě na základě zákona – zákonné dědické posloupnosti.

Dědické tituly

Podle čeho se tedy určí okruh dědiců v konkrétním případě? Tzv. dědické tituly, tedy závěť, dědická smlouva a zákon, nemají všechny stejnou „právní sílu“. „Nejsilnějším“ dědickým titulem je dědická smlouva, následuje závěť a až pokud zůstavitel nezanechal žádné pořízení pro případ smrti, lze postupovat dle zákona.

Tyto dědické tituly se však zároveň nevylučují. Je tedy klidně možné, aby část pozůstalosti byla rozdělena na základě závěti a zbylá pozůstalost dle zákonné posloupnosti.

Závěť jsme již popsali v našem jiném článku „Závěť a její právní problematika“, tudíž se zde zaměříme spíše na dědickou smlouvu a zákonnou dědickou posloupnosti.

Dědická smlouva

Dědická smlouva je jediným pořízením pro případ smrti, do kterého intervenují samotní dědici již za života zůstavitele. Zůstavitel jí určí dědice a rozdělení pozůstalosti, zatímco druhá strana s tímto souhlasí a přijímá to. Dědická smlouva pak musí být uzavřena ve formě veřejné listiny – tedy notářským zápisem.

Na rozdíl od závěti, nelze dědickou smlouvu jednostranně odvolat, zrušit či změnit. Pokud má ke zrušení dojít, je potřeba konsensu obou smluvních stran a opět formy notářského zápisu. Tento způsob rozdělení pozůstalosti se tak může zdát být pro dědice výhodným, nicméně i tak má svá rizika. Uzavření dědické smlouvy totiž nijak neomezuje zůstavitele, aby ještě za života se svým majetkem naložil jinak, například ho prodal či daroval.

Dědickou smlouvou také nelze pořídit o celém majetku, resp. o celé pozůstalosti. Pořídit lze o ¾ z pozůstalosti. Pokud by se následně zůstavitel rozhodl zanechat smluvnímu dědici i zbylou část, může tak učinit závětí.

Výrazným rozdílem oproti závěti je možnost, aby se manželé vzájemně v jedné listině povolali za dědice. Pokud by tak chtěli učinit závětí, museli by sepsat každý tu svou.

Zákonná dědická posloupnost

Pokud zůstavitel nezanechal závěť ani nebyla uzavřena dědická smlouva, nastupuje na řadu rozdělení pozůstalosti dle zákonné dědické posloupnosti. Tuto upravuje občanský zákoník, kdy rozděluje dědice do šesti tříd.

Pokud by nebyla dohledána žádná osoba, která by na základě této posloupnosti mohla dědit, připadne pozůstalost státu jako tzv. odúmrť.

Třídy dědiců jsou seřazeny postupně a až poté, co vyloučíme možnost dědit podle první z nich, postupujeme dále.

1. třída dědiců

V první dědické třídě dědí manžel/registrovaný partner a děti zůstavitele, a to ať již děti biologické či osvojené. Častým omylem je však tvrzení, že z pozůstalosti připadne polovina manželovi a druhá dětem. Ve skutečnosti smrtí manžela dojde k zániku manželství, a tedy i společného jmění manželů a je potřeba jej vypořádat. Pozůstalému manželovi tak připadne tento vypořádací podíl a až následná zbylá část pozůstalosti se rozdělí rovným dílem mezi manžela a děti. Pokud by některé z dětí nedědilo, nastupují na jeho místo jeho potomci.

Pokud však potomci zůstavitele nedědí (nebo zkrátka nejsou), nemůže v této třídě dědit sám manžel/registrovaný partner a tento postupuje do druhé dědické třídy.

2. třída dědiců

Na tomto místě dědí manžel/registrovaný partner (pokud nedědil v první třídě), rodiče zůstavitele a tzv. spolužijící osoba, která se zůstavitelem žila v jedné domácnosti alespoň rok před jeho smrtí a spolu s ním vedla domácnost či byla odkázána na jeho výživu. V této třídě dědí všichni rovným dílem, manželovi však musí připadnout alespoň polovina pozůstalosti.

Úprava spolužijící osoby má zajistit, aby se do zákonné dědické posloupnosti dostali rovněž druh a družka. Tato osoba však nemůže v této třídě dědit sama.

3. třída dědiců

Pokud nebude dědit, manžel/registrovaný partner ani rodiče, pak zde přichází na řadu spolužijící osoba (zde již může dědit sama), a dále sourozenci zůstavitele – všichni dědí rovným dílem.

Pokud z nějakého důvodu nedědí sourozenci, jejich podíl může připadnout jejich dětem, tedy synovcům a neteřím zůstavitele.

4. třída dědiců

Od tohoto místa již přicházejí na řadu prarodiče zůstavitele, kteří dědí rovným dílem.

5. třída dědiců

Do této třídy se již příliš často nedostaneme, nicméně pokud by nedědili prarodiče (babičky a dědečkové) mohou dědit dokonce i jejich rodiče, tedy prababičky a pradědečkové.

6. třída dědiců

Pokud až dosud nebyl nalezen nikdo, kdo by mohl dědit, majetek zůstavitele se rozdělí mezi děti dětí sourozenců (prasynovci a praneteře) a dětí jeho prarodičů (strýcové a tety). Pokud již zůstavitel žádné tety ani strýce nemá, mohou po nich dědit jejich děti, tudíž bratranci a sestřenice.

Závěr

Jak vidíte, otázka „kdo bude dědit?“ vždy nemusí mít odpověď, jakou očekáváte. Je proto důležité si již za života rozmyslet, jakou formu pořízení pro případ smrtí zvolíte, případně zda ponecháte vše v rukou zákona a šesti dědických tříd.

Dědické tituly, jejich náležitosti či rizika a výhody, které se s nimi pojí, jsou rozsáhlou problematikou.

JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz