Hlavní obsah
Právo a státní správa

Darovali jsme dům. Teď to chceme zrušit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mgr. Barbora Lipowczanová/Služba AI

Odvolat dar však nejde pouze na základě toho, že si to dárce přeje. Musí být splněny zákonné důvody.

Článek

Odvolání daru pro nouzi

První možností je odvolání daru pro nouzi.

Tento důvod nebývá natolik častý jako odvolání daru pro nevděk obdarovaného, nicméně i tato situace může nastat a je vhodné vědět, jak ji vyřešit a na co vše má dárce v takovém případě nárok.

Velmi důležité je si uvědomit, že odvolat dar z tohoto důvodu je možné pouze tehdy, pokud si dárce nepřivodil nouzi vlastním zaviněním, resp. úmyslně či z hrubé nedbalosti. Pokud by tedy dárce všechny své finanční prostředky například tzv. propil, prohrál, vedl rozhazovačný život, apod. nemůže se následně domáhat vrácení daru pro nouzi.

K odvolání daru pro nouzi může dojít nejen za situace, kdy dárce nemá dostatek prostředků pro svou nutnou obživu, ale také pro nutnou obživu osoby, o níž je povinen se starat (k níž má zákonnou vyživovací povinnost). Pokud však dárce neuplatní své právo, má ten, ke komu je dárce povinen výživou, právo požadovat sám po obdarovaném, aby mu tento plnil to, čeho mu dárce nemůže poskytnout.

Pokud je výše uvedené splněno, pak je možné dar odvolat a požadovat jeho vrácení či zaplacení jeho obvyklé ceny, vždy však nanejvýš v rozsahu, v jakém se dárci nedostává prostředků k obživě. Existuje však rovněž výjimka, kdy pokud by obdarovaný byl sám ve stejné nouzi jako dárce, nemá povinnost dar vracet.

Pokud pak dárce daroval více lidem postupně, pak nejdříve dar vrací ti později obdarovaní a až následně ti obdarovaná chronologicky dříve.

Dále je nutné uvést, že na rozdíl od práva odvolat dar pro nevděk, zde právo odvolat dar nepřechází na dědice dárce.

Odvolání daru pro nevděk

Druhou možností je odvolání daru pro nevděk. Dar je možné odvolat, pokud obdarovaný ublížil dárci úmyslně či z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy.

Podmínkou pro uplatnění tohoto práva však je, že dárce dříve toto ublížení obdarovanému neprominul. Za stejných podmínek pak může dárce požadovat vrácení daru v případě, kdy by obdarovaný ublížil také osobě blízké dárci, avšak pouze za předpokladu, že tímto bylo ublíženo zprostředkovaně také dárci.

Obdarovaný pak musí dar vrátit v rozsahu, v jakém tento dar nadále skutečně vlastní, případně pak musí nahradit jeho obvyklou cenu. Pokud obdarovaný měl z tohoto daru také užitky, musí vydat i to, oč se takto obohatil.

Lhůta pro odvolání daru pro nouzi

Rozdílem oproti odvolání daru pro nouzi je lhůta jednoho roku, kdy může dárce dar odvolat. Tato lhůta počíná běžet okamžikem, kdy obdarovaný dárci ublížil, případně od doby, kdy se dárce o ublížení dozvěděl. To však neznamená, že by dar nešlo odvolat z těchto důvodů i později. Často k tomu však nedojde, jelikož pokud obdarovaný pozdní odvolání daru namítne, soud k odvolání nebude přihlížet.

Jak lze dar odvolat?

Práva dar odvolat se nelze vzdát a odvolat dar lze v podstatě jakoukoli formou, tedy jak písemně, tak ústně – klidně i po telefonu. S ohledem na to, že obdarovaný se bude vrácení daru často bránit, doporučujeme dar odvolat tak, abyste byli schopni jej později případně u soudu prokázat.

Ne však každé hrubé chování, hádka, apod. je důvodem pro odvolání daru. Musí se jednat o skutečně závažné jednání v rozporu s dobrými mravy. I z tohoto důvodu, kdy ne vždy může být snadné posoudit, zda máte nárok na vrácení svého daru a případně v jakém rozsahu.

Mgr. Barbora Lipowczanová

Advokátní kancelář JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz