Hlavní obsah
Právo a státní správa

Už to s ním tady nevydržím! Volám policii!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátka/Služba AI

Také slyšíte křik a nadávky od sousedů? A že tam dokonce mají i děti? Nebuďte hluší a slepí. Přivolaná policie může útočníka vykázat a věci se pak dají do pohybu.

Článek

Domácí násilí

Domácí násilí se bohužel stává stále častějším jevem. Často trvá dlouhou dobu, intervaly mezi jednotlivými útoky se zkracují, intenzita útoků narůstá. K násilí dochází za zdmi bytu, či domu, beze svědků, pouze v okruhu příbuzných osob. K násilí může docházet nejen mezi manžely či druhem a družkou, ale i mezi dalšími blízkými osobami - rodiči, prarodiči, dětmi.

Pokud již dochází k útoku agresora na oběť, je nutné co nejdříve přivolat policii. Ta je oprávněna násilníka ze společného obydlí vykázat, tedy jak z domu, tak z bytu, který sdílí s ohroženou osobou. Postačí, pokud se násilník dopustil útoku.

Vykázání

Policie na místě zjistí totožnost přítomných osob a vymezí prostor, do kterého již násilník po dobu platnosti vykázání nemůže vstoupit. Policie může násilníka vykázat i v jeho nepřítomnosti. Vykázání trvá po dobu 10 dnů. Tuto dobu může ohrožená osoba prodloužit tím, že u místně příslušného okresního soudu podá návrh na prodloužení vykázání prostřednictvím návrhu na vydání předběžného opatření. Soud o tomto návrhu rozhodne do 48 hodin.

O co můžeme soud žádat?

Ohrožená osoba může soud požádat, aby násilník nejen nemohl vstoupit do bytu či domu, ale také o to, aby ji nijak nekontaktoval (osobně, telefonicky), nevyhledával. Takto ohrožená osoba získá předběžným opatřením další měsíc (nad rámec 10 dní vykázání), ve kterém může vyhledat kvalifikovanou právní a psychologickou pomoc, či využít pomoci organizací zaměřujících se na pomoc obětem domácího násilí.

Velmi často pak oběti v této době zahájí opatrovnické řízení, aby upravily poměry ke svým nezletilým dětem a podají návrh na rozvod, nebo u nesezdaných párů začnou řešit otázku dalšího bydlení tentokráte již bez násilníka.

Prodloužení předběžného opatření

Měsíční dobu předběžného opatření lze prodlužovat až na dobu jednoho roku, pokud současně oběť domácího násilí zahájí u soudu právě řízení opatrovnické, rozvodové, či o vypořádání spoluvlastnictví.

Postavení násilníka

Násilník nemůže vykázání zkrátit, a to ani tehdy, pokud by se s ohroženou osobou následně dohodl. Samozřejmě se může násilník v soudním řízení vydání předběžného opatření, či jeho prodloužení, bránit.

Vykázaná osoba nemá od bytu či domu klíče, ty odevzdá policii. Z nemovitosti si smí vzít pouze doklady, osobní věci (oblečení, hygienické potřeby, mobil), cennosti a věci, které potřebuje pro svou práci. Do nemovitosti může vstoupit pouze jedenkrát (za dobu vykázání), a to s policií. Násilník tak z hodiny na hodinu přichází o bydlení a na vlastní náklady si musí opatřit náhradní ubytování.

Pravomoc orgánů

O vykázání se i bez oznámení ohroženou osobou dozví příslušný soud, a pokud jsou v obydlí přítomny děti, pak i orgán sociálně-právní ochrany dětí. Pokud by se vykázaná osoba neřídila podmínkami rozhodnutí o vykázání, může se dopustit přestupku či trestného činu (maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání). Pokud pak násilná osoba poruší zákaz vstupu do obydlí opakovaně, nezřídka je to důvodem pro vzetí takovéto osoby do vazby.

Pomozte!

Vždy mějte na paměti, že oběti domácího násilí se za jednání agresora a svou situaci často stydí, agresora mohou i omlouvat, věří, že se změní. Oznámení útoků policii může oběti pomoci, dodat jí odvahu a sílu obrátit se na právníka či intervenční centrum a začít svou situaci řešit. Mnohdy můžete i zachránit život!

Hodně odvahy a všeho dobrého,

Petra Langerová, advokátka v Olomouci a Šternberku

Zdroj: zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních, ve znění pozdějších předpisů; zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, zákon č. 135/2006 Sb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz