Hlavní obsah
Rodina a děti

Bábovkový den. Copak je to za novinku?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kamila Chiméra

Sladké srdce

Zakládá se nová tradice. Loni MPSV vyhlásilo nultý ročník, letos začínáme naostro.

Článek

Slyšeli jste už o bábovkovém dni? Pro mě je to novinka. Dočetla jsem se o ní ve zpravodaji Rodina, který vydává MPSV (konkrétně v č. 1/2024 na s. 10). Zpravodaj je dostupný online. O co v projektu jde: Česká republika se snaží získat větší počty pěstounů, aby už nemusela ohrožené děti umisťovat do ústavních zařízení. Sebelepší ústav totiž rodinu nenahradí. Myšlenka na vznik bábovkového dne zřejmě pochází od garantky projektu Mgr. Johany Mertové (pravonadetstvi.cz). Loni proběhl nultý ročník; bohužel jsem ho v médiích nezaregistrovala.

Letos 31. 5. 2024 proběhne oficiální první ročník, který by mohl založit tradici. Každý, kdo myšlenku pěstounství podporuje, na ten den vyrobí a vyfotí nějakou bábovku (symbol domácí pohody) a její fotku se zmíněním bábovkového dne publikuje na sociálních sítích (teď vás, milí čtenáři, právě navádím k této aktivitě). Hezké je, že nemusíte bábovku skutečně upéct, stačí třeba uplácat z písku nebo nakreslit. Jedním z účelů by mělo být vyjádření díku pěstounům.

Jsem také pěstounka jednoho cvrčka a díky nečekám. Ale co by mě opravdu potěšilo, to je šíření myšlenky mezi co nejvíce lidí a nalezení co nejvíce pěstounských rodin pro děti. Je jich stokrát méně, než potřebujeme. Zatím je to slabota, např. můj kraj „vyprodukuje“ ročně 5 - 8 pěstounů. Jistě uznáte, že touto šnečí rychlostí bychom se nikam neposunuli. Proto jsem se přidala ke skupině dobrovolníků, kteří na rozšíření počtu pěstounů pracují jako bobři (podrobnosti si můžete přečíst na webu Spirit2018.cz nebo v blogu jeho zakladatelky Marcely Tobiášové tamtéž).

Prvním krokem k tomu, aby pěstounů přibylo, je informovanost. Chcete šířit povědomí o pěstounské péči a oslovit někoho, v kom zatím pěstounství jenom tiše dřímá? Bábovkový den je 31. 5. Věnujete mu prosím trochu své kreativity a času? Děkuji. A aby vám šla práce líp od ruky, pusťte si k tomu třeba skvělou píseň Michala Horáka Říkej lidem, že je máš rád, nebo Pokáčovu novou písničku Láska se nedělí, láska se násobí (a kdopak dnes už vlastně ví, že autorkou tohoto sloganu je zmíněná pěstounka Marcela Tobiášová?).

PS: Omlouvám se, že na ilustrační fotce není bábovka, ale dort. Já peču ráda dorty. Tento konkrétní byl pro kamarádku pěstounku. Takže se to tematicky hodí :)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz