Hlavní obsah
Rodina a děti

Kouzelný telefon

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kamila Chiméra

Rodina na zahradě

Moje předchozí články popisují, jak se ze zájemce stane schválený budoucí pěstoun. Dnes píšu o tom, co následuje po „kouzelném telefonu“.

Článek

Od okamžiku podání žádosti o zařazení mezi pěstouny do okamžiku, kdy mi pracovnice kraje zavolala, že nás vybrali pro konkrétní dítko, uplynuly 2 roky a 8 měsíců. Zrovna jsem měla narozeniny, takže to potěšilo. V pěstounské komunitě se tomuto okamžiku říká kouzelný telefon proto, že nikdy nevíte, kdy nastane. Můžete čekat týden, měsíc, nebo taky rok či dva. Kouzelný je také v tom, že od této chvíle už víte, že nový člen rodiny je skoro za dveřmi.

Pověřená pracovnice mi sdělovala, že nás vytipovali pro pětiletého chlapce. A jestli se chceme přijet seznámit se spisem. No to víte, že jsme chtěli. Nejtěžší v dané chvíli bylo zachovat klid. Člověkem zmítá něco mezi velkým těšením a velkými obavami. Nejistota, očekávání. A domlouvá se termín. Pak už jsme jeli do kanceláře a nechali nás napřed spis pročíst. Potom i otázky zodpověděli. Ovšem náš případ se trochu lišil od ostatních, protože dosavadní pěstoun chlapečka (dědeček ve věku přes 80 let) chtěl napřed budoucí pěstouny osobně poznat. Teprve potom souhlasil, že se můžeme seznámit i s chlapcem. Bál se totiž, aby nepřišel o kontakt s vnukem. Ubezpečil se ale, že my nejsme žádní zloději dětí, že respektujeme vazby dítěte na biologickou rodinu a domluvili jsme se i na budoucím setkávání každé 2 týdny.

Na tomto místě jsem chtěla popsat, jak seznamování s naším chlapcem probíhalo. Ale smazala jsem to. Je to velice osobní a nedá se to úplně sdělit. Proto jen řeknu, že jsme se viděli třikrát, než k nám přešel natrvalo. V plánu bylo postupné seznamování po dobu několika měsíců, pozvolné zvykání… ale osud to zařídil jinak. Dědečka, dosavadního pečovatele, odvezli do nemocnice a on mi volal, zda můžeme chlapce převzít hned, aby nemusel do nějakého zařízení. To bych nikdy nepřipustila, takže jsem sedla do auta a jela pro našeho malého bojovníka, který se tím okamžikem musel vyrovnat s mnoha velkými změnami, novým prostředím, novou rodinou, novými jídly a zvyky. Je narozený ve lvu, bojovnost má v krvi a jedním z krásných rysů jeho povahy je to, že se do každého dne probouzí s úsměvem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz