Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Povídala kočka kočce…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI Copilot podle zadání Chiméry

Taky byste si rádi popovídali s kočkou?

Jak se zodpovědně postarat o kočku? Hledáme pro jednu domov.

Článek

Máme doma kočku. V dočasce. Lidé se mě ptají, co je dočaska? To je dočasná péče, kterou kočce poskytuje domácnost spolupracující s útulkem. Asi víte, že útulky praskají ve švech. Stále ještě většina majitelů koček nekastruje, neboť má různé (blbé) výmluvy typu: Co by z toho života kočka měla? Koťátka jsou přece roztomilá! Nebudu platit tisíce za kastraci… atd.

No a pak přijde jaro a každý rok se opakuje stejná katastrofa - vyhozená, nemocná, utopená, zmrzačená nebo zabitá koťata. Útulky dělají, co se dá, aby kočky zachránily, vyléčily, vykastrovaly a našly jim nový domov. Ale prostory nejsou nafukovací. Takže každý útulek přivítá, když někdo nabídne svůj prostor pro dočasnou péči - kočka se zotaví, případně tam těhule odchová koťata, útulek jim najde domov.

Nám letos zemřela druhá kočka. Obě byly milované, obě byly součástí naší rodiny. Už nechci, aby mi někdy kočka umřela. Proto jsem souhlasila s dočaskou, když paní z útulku Píšánek hledala řešení pro 6 vyhozených koťat. Odrostlá socializovaná koťata milující lidi. Někdo se s nimi pomazlil a vyhodil je do lesa. Patrně dobrej oddíl, takový majitel. Koťata plakala, hledala, až se dohledala k panu bezdomovci. Od něho už byl krůček do útulku. Jenže útulek plný a koťata odrostlá, potřebovala hned kastraci. Kočka po kastraci potřebuje rekonvalescenci; navíc ta naše si vytáhla stehy a operovalo se znova. Kam s nimi? Proto se dostala tahle divoženka k nám.

Foto: Kamila Chiméra

Anička

Z útulku má oficiální jméno Anička. Ale je jí to úplně jedno, jména ji nezajímají. Ovšem pokud byste chtěli kočku, která pořád vykládá, tak je to pro vás terno. Moje předchozí kočky mluvily, jen když něco chtěly - třeba Vrrrk znamenalo „dej papu“. Ale tahle mluví pořád a mnoha jazyky. Komentuje všecko, pořád chce být u všeho, vtírá se i na záchod :) To je typické chování pro kočky orientální. A tak jsem ji začala zkoumat. Na první pohled vypadá jako obyčejná mourinka, ale v jejím rodokmenu nepochybně orientálky byly. Štíhlá stavba těla, bičovitý ocásek, ostře řezaný obličej s výraznýma ušima. A ty noooohy! Velice převelice dlouhé zadní nožky, úplná modelka. Nebo klokánek :) Krásná heboučká srst. Všecko sedí.

Ale chovné papíry k ní samozřejmě nedostanete. Co dostanete, to je vykastrovaná očkovaná kočka, o níž máte podrobné informace ode mne. Útulek však (oprávněně) žádá zodpovědného majitele. Takže vyhlašuji takový malý konkurs na majitele lesní orientálky :) Ideální pro ni by byl domek s bezpečným výběhem, v bytě není úplně šťastná. Nicméně zázemí musí mít v domě - výběh jen na přání. Pokud by ji někdo strčil do garáže, trpěla by smutkem z nedostatku společnosti.

Není vhodná k úplně malým dětem, protože je ještě velmi hravá a může drápnout. Vhodný majitel je ten, který si s ní bude rád povídat a hrát, nebude ho obtěžovat její řekněme vlezlost :) Vyrostla s pěti sourozenci, takže jiná kočka v budoucím domově je určitě možná. Nový majitel musí patřit k lidem, kteří slovo veterina nepovažují za sprosté slovo a nějaký ten peníz na kočku obětují. Rozhodně ne někdo, kdo si dá radši cígo, než pomoc pro kočku.

Se srstí potíže nejsou, je pevná a krátká, línání ani nepoznáme. Charakterem je Andulína vychytralá - třeba to, že nemá skákat na kuchyňskou linku, pochopila rychle. Ale po svém. Takže tam neskáče jenom v případě, že v kuchyni nejsme (neboť si říká, že co oči nevidí, to srdce nebolí).

Jinak je roztomilá a drobná, takže vypadá jako kotě. Vítá nás už u dveří a ačkoli dobrým jídlem ji potěšíte, není pro ni nic nad milovaného člověka. Proto se mi taky nepodařilo vyfotit žádné foto, kde by byla v bdělém stavu a bylo ji vidět - okamžitě se totiž vrhá na mazlení…

Foto: Kamila Chiméra

Anička dlouhonohá

Fakt je to cool kočka. A aby to nevypadalo, že je moc dokonalá, tak jedno negativum přece jen má: děsně prdí :) Pokud vás to neodradí, tak Andulína čeká v krajském městě uprostřed Moravy právě na vás. Můžete napsat na e-mail trnkovka@post.cz. Budeme se těšit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz