Hlavní obsah
Rodina a děti

Tak kde to vázne, milý státe?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kamila Chiméra, AI Copilot

Obrázek Legorodiny, jak ji vidí AI Copilot

Projekt Hledáme 1000 nových pěstounů ukázal na závažný problém v systému.

Článek

V některém ze svých předchozích článků jsem se zmínila o spolku Spirit2018, jehož členky (pěstounské mámy) si předsevzaly, že přispějí k tomu, aby ohrožené děti nemusely vyrůstat v ústavech. I když se totiž ústavní vychovatelé snaží, jak mohou, nemůže ústavní zařízení pomoci se zpracováním traumat, absencí citové vazby a s rozvojem dítěte tak, jak to dokáže dobrá rodina.

Ale pěstounů je málo (a to ještě 2/3 z nich tvoří pěstouni příbuzenští, tj. tetičky, strýcové a prarodiče dětí), dětí v ústavech stovky a tisíce. Stát ví, že potřebuje pěstounů víc, mnohem víc. Některé kraje pro to i něco dělají (třeba Praha má teď velmi zajímavou kampaň - dnes byl den otevřených dveří na toto téma v Praze 13), ale těžko říct, jak velký má kampaň dopad.

My jako pěstounky pořád přemýšlíme, čím ten dopad státních snah rozšířit. Chodíme na přednášky a besedy, píšeme blogy, některé se i nechaly nafilmovat pro televizní projekt Plné hnízdo. A spustily jsme projekt s názvem Hledáme 1000 nových pěstounů.

Co nastalo potom, je jako zlý sen. Začali se ozývat schválení pěstouni, kteří čekají léta na propojení (spárování) s dítětem. Úřady jim tvrdí, že „děti nejsou“. Ovšem stačí nakouknout do jakéhokoli dětského domova, uvidíte opak. Tito žadatelé nám píší s nadějí, že my děti pro pěstouny máme (nemáme, nejsme úřad), a můžeme je spojit (nemůžeme).

A pak je tu ještě jedna skupina čekatelů, kteří měli cestu dvakrát složitější. Jejich krajský úřad je jako pěstouny neschválil. Oni nesouhlasili, odvolali se k MPSV. Po létech čekání (ano, čtete správně, vyřízení odvolání trvá léta - mrkněte třeba na zaznamenaný případ Zuzky Žatečkové na YouTube: 4 roky) ministerstvo jejich odvolání vyhovělo, negativní rozhodnutí kraje zrušilo a kraji nařídilo zařadit žadatele do registru pěstounů. Ovšem dále se neděje zase nic. Stejně jako u předchozí skupiny čekatelů je ze strany kraje ticho. Nikdo se neozývá.

Jak asi všichni tito schválení čekající vnímají kampaně pro nábor pěstounů?

Napadlo to někdy někoho kompetentního?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz