Hlavní obsah
Aktuální dění

Demokracie? A kolik nám vynese?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Vládní čistky ve slovenských médiích zasáhly i soukromou TV Markíza. Tu od roku 2019 vlastní česká společnost PPF. Měla tedy možnost ukázat, že nepůjde Ficovi na ruku. Avšak předvedla pravý opak.

Článek

Důvody? Jedním může být i fakt, PPF od Ficovy vlády získala masivní příjem v podobě prodloužení státní smlouvy na výběr mýtného. To samo o sobě představuje čistý zisk odpovídající částce 2,5-3,75 miliardy korun.

To ale rozhodně není vše. Mluvíme o podnikatelském subjektu, který by dokonce i ztrátu tak masivní částky ustál, kdyby mu opravdu záleželo ještě i na něčem jiném než na zisku.

Jenže nezáleží. Česko, kde Peter Kellner PPF založil, je přece podle Economistu na druhém místě ve světě hned za Ruskem, pokud jde o mafiánský kapitalismus. A koneckonců, Kellnerův byznys v Rusku a Číně se rozhodně nevyznačoval nějakým „zaplevelováním“ ziskových aktivit péčí o demokracii a lidská práva.

Měli bychom si tedy také postoj PPF k demontáži demokracie a právního státu na Slovensku dosadit do pomyslné rovnice, ze které zřejmě vyjde naše pravděpodobná budoucnost. Téměř dvě třetiny voličů by stály o vládu „tvrdé ruky“.

Opoziční populisté a extrémisté už používají výraz „demokrat západního střihu“ jako sprostou nadávku. Kromě toho i značná část tzv. demokratických politiků, zejména v ODS, ve skutečnosti stojí o jakousi „česky specifickou demokracii“ více či méně podobnou zřízení, které v Maďarsku zavedl Viktor Orbán. A připočtěme tedy ještě klíčové ekonomické hráče, jimž je úplně jedno, v jakém politickém prostředí podnikají, pokud se v něm mohou s držiteli moci dohodnout ohledně dobývání renty.

Český mafiánský kapitalismus používá liberální demokracii jen jako mimikry. Jakmile klíčoví hráči spolu s většinou voličů definitivně dospějí k názoru, že dalšího předstírání už netřeba, bez váhání odhodí obnošený převlek a předvedou se v plné nádheře.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, které rozhodnou o složení příští vlády, nás čekají už v příštím roce.

Pomyslná rovnice sčítající 63 % procent příznivců autoritářské vlády, nahnilé rádobydemokraty a kapitalisty, jimž je demokracie buřt, dává tušit, jak to tu dopadne.

Od slovenského scénáře jsme sami vzdáleni jen několik měsíců.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz