Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak jsme to zas jednou Bruselu osladili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Česko si kvůli překonání závislosti na ruských energetických surovinách půjčí z Bruselu až 11 miliard eur. To je nejkratší možný komentář „fikanosti“ paleokonzervativních českých energetiků.

Článek

Po propuknutí ruské pokračovací invaze na Ukrajinu se v Česku dostal do oběhu jeden velmi zvláštní narativ. Operuje s oprávněnou kritikou německé zabedněnosti, která hodlala použít k zálohování obnovitelných zdrojů energie zejména ruský zemní plyn. Potud je ještě v pořádku.

Od této kritiky, která nicméně „taktně“ zamlčela, že zatímco Německo záviselo na ruském plynu ze 40 %, u ČR podíl přesahoval 90 %, se však dále velmi „odvážně“ odvíjí obecná kritika „zeleného šílenství Bruselu“, které prý vede zásadně pouze k absurditám německého střihu.

Zmíněný narativ se samozřejmě snaží podprahově sdělit, že zatímco v Berlíně a Bruselu údajně sedí potrhlí zelení ideologové vydávající se na milost a nemilost Moskvě, MY u NÁS jsme přece mnohem chytřejší a nic podobného bychom nikdy neudělali.

Až tedy na to, že samotný evropský Green Deal rozhodně nelze redukovat na německou energetickou politiku před 24. únorem 2022 poznamenanou dlouhými prsty Gazpromu. A až na to, že Praha si na překonání energetické závislosti na Rusku půjčuje z Bruselu, nikoliv naopak.

A v právě zmíněné skutečnosti je tak nějak obsaženo vše, co zde stojí za řeč.

Konkrétně Německo se při pokusu o energetickou transformaci vyžadovanou evropskými orgány vydalo špatným směrem - kdežto Česko se vydalo směrem ještě mnohem špatnějším dokonce i bez jakéhokoliv pokusu o nějakou podobnou transformaci.

Zatímco Němci se s následnými problémy vypořádávají za své, Praha si na to, co si sama a bez jakékoliv možné výmluvy na EU nadrobila, půjčuje u „zeleného“ Bruselu, který premiér Fiala údajně hodlá „krotit“ v alianci s italskou postfašistkou Meloniovou.

Nevím jak vy, ale já bych byl opravdu mnohem a mnohem raději, kdyby už konečně někdo z Bruselu zkrotil české furianty, co „vždycky všemu rozumí nejlíp“. Ve skutečnosti se většinou jen trapně a zamindrákovaně vytahují na ty, kdo jsou v řešení obdobných problémů jaké mají oni sami výrazně úspěšnější - a od kterých si nakonec „nenápadně“ musí půjčovat řádově stovky miliard korun na záchranu před důsledky české hlouposti.

Tento článek také vyšel na webu Britských listů (blisty.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz