Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kolik stojí v Gruzii tukový rohlík?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hu Totya / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

O víkendu vyšlo do gruzínských ulic údajně až 15 % obyvatel. Protestovali proti vládě strany Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho, která hodlá v zemi zavést zákon proti „zahraničním agentům“ podle ruského vzoru.

Článek

Kromě praktických komplikací, které by zákon postiženým z řad občanské společnosti a médií přinesl, je také vnímán jako rozchod vlády s proevropskou orientací a definitivní příklon k Moskvě.

Když však vláda takto definitivně odložila masku, ukázalo se, že její snahy kooptovat obyvatelstvo jsou do značné míry neúčinné. A v arzenálu úřadů už příliš možností nezbývá: Stupňující se policejní represe, střelba gumovými projektily do demonstrantů, vodní děla, slzný plyn, náhodné mlácení protestujících i cílené napadání lídrů opozice státem najatými příslušníky zločineckých gangů („titušky“) - to vše už jsme viděli.

A lidé neúnavně demonstrují dál, přidávají se další města v perifernějších částech země. Co ještě - kromě povolání armády - může vláda přihodit na misku vah? Požádá o „bratrskou“ pomoc Putina? Nebo se raději spolehne na postupující únavu protestujících, která se po několika týdnech nakonec přece zúročí?

Z hlediska českého pozorovatele jsou zřejmě bezprecedentní gruzínské protesty špatně srozumitelné. My, kdo se denně necháváme krmit hudráním politiků na adresu Evropské unie, ať už mají pravdu úplnou, částečnou, nebo vůbec žádnou - jak bychom mohli vůbec pochopit, že se lidé kdesi nechávají bít a mrzačit kvůli tomu, aby nebyli špehováni a mohli se stát plnoprávnou součástí EU? Není to k smíchu? My chceme czechxit! Tedy aspoň tak nějak částečně…

V zemi, kde i většina účastníků demonstrací z podzimu 1989 dostala svobodu zadarmo, sotva někomu chybí ve zpravodajství texty a fotografie z jedné ne zas tak vzdálené země, kterou se místodržící chystají posadit na lopatu a urožnit v ruské peci.

Průzkum veřejného mínění provedený společností Globsec ukazuje, že nejméně třetině našich spoluobčanů by vůbec nevadilo, kdyby tu opět zavládl totalitní režim.

Sami a dobrovolně by si na ruskou lopatu sedli a vůbec se nevzrušovali nad možností, že jejich děti opět na celé dekády ztratí svobodu a politická práva.

Dotaz našich lidí, pokud by vůbec přišla řeč na neklidnou Gruzii, by nejspíše vypadal následovně:

„A kolik že tam vlastně stojí tukový rohlík?“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz