Hlavní obsah
Aktuální dění

Konec prezidenta V4WC prostřednictvím pardonace zlodějiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Kremlin.ru / https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Krátce po nástupu do funkce využil Miloš Zeman snaživosti ušatého traktoristy v kauze Nečas k ustavení vlastní nelegitimní vlády v čele s Jiřím Rusnokem. Nyní končí pardonováním rutinních zlodějin na Hradě.

Článek

Zeman den před rezignací omilostnil firmu Energie - stavební a báňská (ESB). Této firmě bylo soudem na tři roky zakázáno ucházet se o veřejné zakázky, neboť figurovala v trestních kauzách šéfa Lánské obory Luboše Baláka.

Pokud si to náhodou už nepamatujete, připomínám: Někdejší Nečasova kauza spojená se zapojením vojenské rozvědky do banální sexuální aféry někdejšího premiéra byla ve své době převážně prezentována jako precedent, který napříště umožní volat špičkové politiky k odpovědnosti za chování, jaké se publiku nelíbilo. Výsledek? Po deseti letech prezident střídající zloděje chilského pera na poslední chvíli zachraňuje obyčejnou malou zlodějinu, jaké se v době jeho působení v úřadu staly rutinní normou.

Zemanův kontakt v ODS Blažek si mezitím opakovaně žádá informace z trestních kauz, které se dotýkají i jeho vlastní osoby, leč žádné „parašutistické“ výsadky v jeho úřadě nenásledují.

Kauza osobního, privátního selhání Petra Nečase, který v pominutí smyslů zneužil moci svěřené mu voliči, měla být první vlaštovkou nápravy poměrů „protikorupčními“ aktivisty.

O dekádu později s ohledem na kauzu Čapí hnízdo i jiné, přiměřeně menší (páv a Schillerová z veřejných prostředků) můžeme konstatovat, že nejen vůbec nedošlo k nápravě, ale celková úroveň chování politiků šla s nástupem „protikorupčních“ populistů ke všem čertům.

V dobách „Palerma“ se jistě také rozkrádalo, ale zdaleka ne v rozsahu, na nějž jsme si museli zvyknout během Babišova a Zemanova úřadování. A ti kdo se podíleli na postranních kšeftech této epochy se na veřejnosti chovali poněkud jinak. Snažili se u koryta žrát, ale aspoň příliš nápadně nemlaskat. Domnívali se tehdy, že přílišné mlaskání by mohlo mnoho lidí velmi naštvat.

V dnešní „napravené“ době v okolí expremiéra a exprezidenta není hlasité mlaskání považováno za sebemenší problém. Všichni, kdo to chtějí vidět, to také vidí - a nestalo se v zásadě nic. Žádné hlavy v úřadech nepadají. Leda tak ještě v opilosti na stůl.

Poučení? Smutné: Šlachtova nesmírně ambiciózní partyzánština na úřadu vlády přivedla politickou kulturu země dočista na buben. Boj proti vilnému Nečasovi po letech skončil proměnou českého prezidenta v krále zlodějů, na nějž nikdo nikdy nedosáhne.

Tento článek také vyšel na webu Britských listů (blisty.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz