Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mírotvorné rakety soudruha Kima

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stefan Krasowski / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en

Dodávky balistických raket z KLDR, jednání o tomtéž artiklu z Íránu a kompletní militarizace ruské společnosti představují tři zdroje a tři součásti sladké naděje na mír na Ukrajině, ještě letos.

Článek

Podle amerických zpravodajských zdrojů Moskva už nasadila na proti Ukrajině severokorejské rakety s doletem 900 kilometrů. Západ měl až dosud nesmírné potíže s rozhodnutím dodat prostředky o polovičním doletu.

Kromě toho Rusko jedná o nákupu dalších balistických raket také s Íránem. Ten sice byl Bidenovou administrativou opakovaně „varován“, aby Moskvě žádné rakety nedodával, leč slova nedoprovázená činy se jako obvykle míjejí účinkem.

Kdysi se odpůrci radaru v Brdech vysmívali myšlence, že by někdy Evropu mohly ohrožovat rakety z Íránu, nebo dokonce ze Severní Koreje. Tato jistě sofistikovaná námitka věru příliš dobře nezestárla. Obojí se Putinovou zásluhou právě plní.

Ale i jiné teorie narážejí na své limity. V prvé řadě představa, že prý neúspěch loňské ukrajinské protiofenzivy otvírá jakousi možnost pro ukončení „zbytečné“ války mezi Ukrajinou a Ruskem formou nového kola diplomatických jednání.

Rusko se evidentně snaží místo nějakých jednání znova přejít do útoku. „Únavu“ Západu z války, kterou sám nevede, ale pouze sponzoruje, vnímá Kreml jako příležitost dosáhnout vojenského vítězství poté, co spojenci Kyjeva vyčerpali chabé zdroje politické vůle vzdorovat ruské expanzi do Evropy.

Selhává ale také celý „deeskalační“ přístup ke konfliktu na Ukrajině, který převládá v Bidenově Bílém domě. Ten se fixuje na falešnou představu, že konflikt půjde lépe zvládnout, jestliže některé typy zbraní Ukrajina vůbec nedostane, u těch, které jí budou poskytnuty, dojde předem k signalizaci do Moskvy, a konečně západní zbraně bude zakázáno použít proti ruskému území.

Vystupňované masivní údery Rusů raketami, střelami s plochou dráhou letu a íránskými „drony“, zasahující stále častěji také kdysi bezpečnou západní Ukrajinu, stejně jako nákupy balistických raket z darebáckých států ale ukazují, že jednostranná sebeomezení Západu nedávají žádný smysl. Opět šlo jen o signál do Moskvy, že vůle pomoci Ukrajině je omezená. A tento signál podnítil vznik nových dobyvačných plánů.

Mírotvorné rakety soudruha Kima, stejně jako později jejich sestřenice ze země ajatolláhů, ovšem válku nerozhodnou.

Měly by nicméně pomoci konečně přesvědčit zabedněné západní politiky o tom, že dosavadní přístup k vojenské pomoci Ukrajině byl principiálně vadný - a že evropská bezpečnost si žádá nové kroky spojené se zrušením starých omezení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz