Hlavní obsah
Názory a úvahy

Neviditelná válka? Dlouho už taková nebude

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

V pátek vydalo kuvajtské ministerstvo zahraničí varování před cestami do Libanonu. A Kanada zahájila přípravy k evakuaci svých občanů z někdejšího „blízkovýchodního Švýcarska“. Neklamné známky toho, že se blíží dlouho odkládaná izraelská ofenzíva.

Článek

Neustávající útoky Íránem sponzorovaného a zásobovaného hnutí Hizballáh v říjnu loňského roku vyhnaly ze severu Izraele nejméně 80 000 obyvatel. Mezinárodní média se však o této „drobnosti“ zmiňují spíše okrajově, obvykle v poznámkách k poznámkám z propagandisticky nafouknuté kauzy v Gaze. Západní politici a představitelé morálně zbankrotovaných mezinárodních institucí o kauze hovoří ještě méně či rovnou vůbec. Spíše se nepřetržitě tváříme, že jediným palčivým problémem Blízkého východu, pokud ne rovnou celého světa, zůstává izraelská operace proti Hamásu.

Mnohé skutečné i předstírané ignoranty proto nepochybně k nepříčetnosti rozlítí, jestliže se Izrael pokusí vyhnat (pro)íránské milice za řeku Lítání, kde mají podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1701 z roku 2006 být - nebo dokonce potáhne na Bejrút, aby tam změnil poměr politických sil v neprospěch íránských proxies.

Než se ale zaposloucháte do hysterického jódlování islamistům stranících pokrytců, zkuste prosím odpovědět na jednu prostou otázku: Jak se má podle vás Izrael zachovat v situaci, kdy nepřetržité útoky z území sousedního státu učinily část jeho teritoria prakticky neobyvatelnou a desítky tisíc lidí připravily o domovy? Jak dlouho ještě je třeba čekat v situaci, kdy po osmi měsících Washingtonem předepisované zdrženlivosti není řešení ani o krok blíže, než bylo v říjnu loňského roku?

Jakmile v nejbližších dnech dojde ke zničení posledních kvazipravidelných jednotek Hamásu v Rafě, můžeme očekávat definitivní přesun pozornosti izraelských ozbrojených sil na sever. A až/pokud k tomu dojde, může to přinést v dosavadním vývoji války výrazné změny. Nebo dokonce radikálně transformovat celou situaci na Blízkém východě.

Teherán je nepochybně připraven obětovat v boji proti Izraeli palestinského pěšáka Hamásu. Těžko se ale smíří se ztrátou věže Hizballáhu, která mimo jiné chrání bok dámy v podobě Asadovy Sýrie. Existenční ohrožení hlavního zahraničního miličního nástroje islamistického impéria s téměř 100 % jistotou povede k přímému zapojení Íránu do konfliktu, v němž (s výjimkou jediného raketového útoku) až dosud nechával za sebe bojovat jen a jen prostředníky.

Představa Washingtonu, že dokáže „deeskalovat“ konflikt, který je pro Izrael existenční, by po vypuknutí pozemní operace v Libanonu definitivně vyletěla komínem. A nezbylo by nic jiného než definitivně opustit impotentní dědictví Obamovy proíránské politiky.

Mnozí v Teheránu a v arabském světě s ohledem na průběh války z roku 2006 věří, že by Hizballáh dokázal Izraelce v přímém vojenském střetu porazit. K tomu ovšem nutno dodat, že stejné přesvědčení s největší pravděpodobností nesdílí samotní velitelé libanonských šíitských milic.

Těm až dosud vyhovovala stávající situace, tedy pohraniční válka nízké intenzity. I v ní sice Hizballáh utrpěl vážné ztráty, zejména během posledních týdnů, avšak jeho nadvláda nad Libanonem, natožpak samotné přežití, nebyly v sázce.

To vše se již brzy může změnit. Jakmile by se izraelští vojáci vydali na sever, můžete očekávat kde co - od dalšího íránského raketového útoku na Izrael přes teroristické útoky íránských buněk na Západě až po jaderné výhrůžky z Teheránu.

Ti, kdo v minulých měsících vyplýtvali všechno extrémní výrazivo na vyvolání falešného dojmu, že válka v Gaze představuje samotný Armagedon, už ale nemají v zásobě žádné výrazové prostředky, kterým by dokázali své hysterické výkřiky dále stupňovat.

Jistě, situace na Blízkém východě není dobrá a v nadcházejících dnech se nejspíš ještě výrazně zhorší.

Ani na okamžik však nebyl důvod pochybovat o tom, že Gaza je ve skutečnosti pouhou předehrou daleko širšího vojenského střetu, který připravily a v zásadě učinily nevyhnutelným dekády appeasementu vůči íránskému imperiálnímu programu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz