Hlavní obsah
Aktuální dění

PR katastrofa klimatického hnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anders Hellberg / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 deed.en

Na pozadí války na Blízkém východě, která hluboce rozdělila západní společnosti, aktivistka Greta Thunbergová podpořila teroristy z Hamásu. V této situaci české studentstvo vyhlásilo stávku za klima.

Článek

Pozornost veřejnosti na prvním místě přitahuje válka v Gaze, která zastínila paralelní konflikty s íránskými proxies na hranici Libanonu, v Sýrii a Iráku. Stejně tak odsunula na druhou kolej stále pokračující válku na Ukrajině.

Veřejnou debatu na Západě kromě toho rozvířily i masové demonstrace na podporu Hamásu, při nichž se v evropských městech promenovaly radikalizované davy se symboly islamistických teroristických organizací. To přineslo velmi bezprostřední pocity ohrožení.

Mezitím se v Česku chystá stávka učitelů a zdravotníků. A průměrný mediální konzument už dávno ztratil přehled o tom, kdo vlastně kde stávkuje a proč.

Od ledna si domácnosti chystají peněženky kvůli dalšímu zdražování energií. Očekává se výlet pana Broučka za německou elektřinou, z nějž pochopitelně vznikne i příslušné video.

Jistě, byl to letos neobyčejně horký podzim. Nic mi nepovídejte. Na Martina, kdy má podle pranostik poprvé sněžit, jsem otrhal poslední rajčata, a na nadcházející státní svátek sklidím v pergole poslední chilli. Takové počasí je šílené, začínáme se blížit subtropům.

Jenomže pořadí problémů podle palčivosti, jak je vidí běžný člověk z ulice, bohužel vůbec nenahrává tomu vnímat zrovna teď klimatické změny jako největší problém. Nejistot a potenciálně akutních hrozeb je až až. Mezi nimi bude klima někde přibližně na stodvacáté osmé pozici. Přeskočí ho i aktuální ceny salámu.

Kromě toho mediální sebevražda ikony klimatického hnutí Grety Thunbergové teď vyžaduje spíše starostlivou damage control než nějakou huráofenzívní akci. Notabene kolidující s oslavami 17. listopadu, jejichž spojení s klimatickou stávkou budou někteří vnímat jako pochybné zneužití svátku svobody a demokracie.

Shrnu-li, i když sympatizuji s cíli klimatického hnutí, z volby prostředků a způsobů komunikace s veřejností mám už několik let chuť lézt po zdi. A to, co nás čeká teď, bude zřejmě dosavadní vrchol nezamýšlené sebediskreditace klimaaktivistů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz