Hlavní obsah
Aktuální dění

Utopické sny a noční míry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Poté, co představitelé Hamásu výslovně odmítli dvoustátní řešení preferované mezinárodním společenstvím, distancovali se také od izraelské nabídky příměří.

Článek

A počátkem tohoto týdne vešlo ve známost, že Hamás podle egyptských zdrojů odmítl rovněž izraelskou nabídku na dvouměsíční příměří v Gaze. To mělo být doprovázeno propuštěním rukojmích, souběžně s propuštěním palestinských vězňů.

Ze strany těch, kdo jsou zděšeni existencí války v Gaze, stále dokola slýcháme, že prý tato krize „nemá vojenské řešení“, je potřeba „jednat s Hamásem“ a „odstranit příčinu konfliktu“ tím, že dojde k realizaci dvoustátního řešení izraelsko-palestinského sporu.

V kontextu toho, co nyní už nade vší pochybnost spolehlivě víme, je chcimírům třeba v prvé řadě položit otázku, o čem že to chtějí s Hamásem vlastně jednat. Dvoustátní řešení to totiž evidentně nebude. A neprošel ani projekt dočasného příměří. Takže?

Pokud by konflikt měl být ukončen „mírovou cestou“ podle představ mezinárodního společenství a západních chcimírů, vážné potíže představuje odmítání dvoustátního řešení Netanjahuovou vládou Izraele i Hamásem na straně Palestinců. Jak totiž vynutit něco, oč ani jedna strana konfliktu vůbec nestojí?

Jestliže obě strany zamýšlené dohody tuto dohodu předem výslovně odmítají, šance na její samotný podpis, nemluvě ani o uvedení v platnost a dodržování, se limitně blíží nule.

***

A tak vše ukazuje na závěr, že konflikt zřejmě neskončí tak úplně podle představ mezinárodního společenství.

Aby vůbec skončil, jedna strana musí nejprve válku vyhrát.

Pokud ji vyhraje Izrael, Benjamin Netanjahu bude nucen co nejdříve vypsat volby, které s největší pravděpodobností politicky nerozdýchá. Nová izraelská vláda by pak mohla jednání s Palestinci znovu otevřít „na zelené louce“, už bez Bibiho.

Jestliže by zvítězil Hamás, nyní už všichni, kdo vůbec umějí číst, vědí, co by následovalo.

Šlo by jen a jen o první etapu tažení za úplné vymazání Izraele z mapy.

Pokud válka neskončí úplným zničením vojenských kapacit Hamásu, o jakémkoliv míru mezi Palestinci a Izraelem si mohou chcimírové všech zemí nechat jedině zdát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz