Hlavní obsah
Internet a technologie

První dojmy nevidomého uživatele sociální sítě Threads

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karel Giebisch

Do Evropy dorazila nová sociální síť Threads. Jaké jsou mé první dojmy po pár dnech používání stran nevidomého uživatele?

Článek

Co je Threads?

S touhle sociální sítí přichází společnost Meta, která vlastní též Facebook, Instagram, WhatsApp. Má jít především o konkurenta Twitteru, nyní platformy X. Důraz je kladen na krátké, výstižné textové příspěvky s minimem fotografií a videí. Protiklad Instagramu, kde je fotek a videí plno. Maximální délka příspěvku je v současnosti stanovena na 500 znaků. Příspěvky se řadí do tak zvaných vláken. Sdílení a dávání likes je zde samozřejmostí.

Nenavazujete zde přátelství jako např. na Facebooku, ale konkrétní uživatele můžete sledovat stejně jako na Instagramu. Obsah je vám nabízen podle toho, čemu na Threads případně Instagramu, věnujete pozornost. Samotná sociální síť Threads je v Evropě teprve v začátcích a je zajímavé sledovat její opatrný rozjezd. Jestli se uchytí, to ukáže čas.

Každopádně její tvůrci věří, že rozjezd v Evropě bude pro tuto síť znamenat nový dech. Od jejího spuštění mimo EU nepřinesla takový zájem ze stran uživatelů, jak se očekávalo. Každopádně mnoho uživatelů, kteří si Threads aktivují, zatím zkoumá terén a zvažuje, jak tuto sociální síť efektivně využívat.

Snadná aktivace

Mobilní aplikaci Threads stáhnete lehce v App Store pro iPhone, v Google Play pro Android. Po jejím spuštění je potřebné si buď vytvořit uživatelský účet, anebo se přihlásit svým účtem z Instagramu.

Osobně jsem si zvolil přihlášení Instagram účtem. Nebylo nutné nic složitě vyplňovat, pouze projít krátkým průvodcem. Data do Threads se synchronizovala z Instagramu včetně sledujících uživatelů. Někdo tento krok může považovat za výhodu, ale pro jiného může být komplikací.

Když totiž synchronizujete Instagram data s Threads, naskáče vám do Threads obsah od všech sledujících uživatelů z Instagramu. Pokud sledujete hodně uživatelů, chvíli vám potrvá, než obsah na Threads protřídíte a odstraníte pro vás nezajímavé příspěvky. Mě však propojení s Instagramem nevadí. Díky sledujícím uživatelů z Instagramu, se mi vytvořila nějaká základní struktura příspěvků. Postupně jimi procházím a upravuji preference podle aktuálních potřeb.

Ovládání a orientace bez zrakové kontroly

Mám kompletní zrakový hendikep. Nemohu tedy hodnotit vizuální stránku Threads včetně grafického provedení, přehlednosti a designu. Popíšu vám však, jak tuto novou sociální síť vnímám a ovládám bez zraku s pomocí odečítače obrazovky VoiceOver na iPhone, iPadu.

Samotné uživatelské rozhraní je překvapivě téměř zcela přístupné a ovladatelné i pro zrakově hendikepované uživatele. Zlepšil bych nicméně samotnou strukturu. Je sice krásné, že ve spodní části obrazovky najdete 5 karet, které vás přepínají mezi jednotlivými sekcemi této sociální sítě, ale mezi jednotlivými vlákny se pohybuje s odečítačem obrazovky celkem těžkopádně. Chybí určité záchytné body, které by vám zajistily alespoň nějakou představu, kde se nacházíte. Takové záchytné body by v případě Threads s neustále měnícím se obsahem, však bylo velmi komplikované vytvořit. Myslím ale, že zlepšení samotné struktury zobrazování příspěvků, by reálné bylo. Jen to promyslet. Možná by pro začátek stačilo, aby po provedení jakékoli akce třeba dání like k příspěvku, přidání komentáře do vlákna, neskákal kurzor odečítače na začátek obrazovky, ale zůstal na místě, kde jste na určitý příspěvek či vlákno nějakým způsobem reagovali.

Kromě momentálně nevydařené struktury zobrazovaných vláken a příspěvků s odečítači obrazovek, tvůrci této sociální sítě z části na přístupnost pro zrakově znevýhodněné uživatele myslí. Interakce s jednotlivými funkcemi včetně procházení mezi sekcemi, jsou správně detekovány a oznamovány, zbytek bude chtít ještě doladit. Oceňuji, že konkrétně v nastavení lze zapnout alternativní texty u publikovaných fotografií. To mi zajistí, že s aktivním odečítačem obrazovky, dochází k automatickému generování stručných popisků fotografií s pomocí umělé inteligence, takže si o jednotlivých fotkách udělám přibližnou představu.

I když mi v současnosti Threads připadá nepřehledný a těžkopádný na ovládání, snažím se s tím nějak bojovat. Nedostanu se asi ke všem informacím, občas ztratím kurzor, některé funkce se mi možná vůbec nezobrazují, takže o nich ani nevím, ale s tím se dá žít. Časem se přístupnost určitě zlepší. Rozhodně nemusíte mít obavy Threads vyzkoušet, rád vás tam potkám.

Rozděleno do pěti sekcí

Ve spodní části obrazovky v mobilní aplikaci Threads, najdete pět sekcí. Jedná se o:

  • Hlavní kanál: přehled veškerého zobrazovaného obsahu
  • Hledejte: návrhy uživatelů ke sledování, o kterých si Threads na základě vaší aktivity myslí, že by bylo dobré sledovat
  • Vytvořit příspěvek: tvorba vláken, tedy příspěvků k publikaci
  • Aktivita: přehled o veškeré aktivitě směrem k vám. Kdo vás začal sledovat, kdo vám dává likes k příspěvkům, kdo vás cituje, zmiňuje u příspěvků apod.
  • Profil: vše, co se týče vašeho profilu, včetně nastavení a publikovaných vláken, příspěvků

Threads disponuje též webovým rozhraní. To však nemám dosud vyzkoušené a ani to neplánuji, pokud mi mobilní aplikace nabídne vše potřebné. Webové rozhraní najdete tady.

Mé plány s Threads

Bude to znít neuvěřitelně, ale Instagram není mou oblíbenou platformou. Vzhledem ke kompletnímu zrakovému hendikepu nemám potřebu fotit, natáčet videa a často tento obrazový materiál publikovat. Texty jsou pro mě mnohem hodnotnější. Proto dávám Threads šanci a věřím, že se uchytí. Třeba si své příznivce najde.

Na Threads plánuji publikovat:

  • stručné a užitečné informace
  • své poznatky, postřehy, myšlenky, názory, zajímavosti
  • osobní zkušenosti a zážitky v pár větách
  • mnou publikované články, podcasty

S kým se potkám na Threads?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz