Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jaký je smysl a cíl vzdělávání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Karel Konečný

Když autorka článku, na který reaguji, se ptá, jaký je smysl všeobecného vzdělávání, tak jí odpovídám.

Článek

Žáci či studenti, kteří přicházejí na střední školy, jsou někteří více založeni emotivně a jiní méně emotivně nebo snad i spíše logicky. Na střední škole se pak většinou studenti při osvojování si učební látky používají memorování, protože na hlubší pochopení různých teorií a předmětů výuky není příliš čas. Hodnocení studentů je tedy více méně v naivní rovině známek, které mají jen určitou vypovídající hodnotu. Překážky, na které studenti narážejí při výuce, jsou k tomu aby je překonávali a děje se tak většinou memorováním. To není ten nejlepší způsob osvojení si předmětu, ale děje se tak. Pro hlubší pochopení je důležité mít zažité logické myšlení, které otevírá krásy poznání. Cílem tohoto procesu by mělo být to, aby si studenti dovedli udělat dobrý úsudek, který potřebují pro další rozhodování v životě. To je dostatečný smysl všeobecně vzdělávacích škol. Můžete se dívat, jak se absolventi rozhodují, někteří se nedívají na hodnocení, které dostali od profesorů a jdou dál za svým cílem, protože hodnocení je jen naivní pohled a nemusíte se jím řídit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz