Hlavní obsah
Právo a státní správa

Výživné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Výživné a jeho výše.

Článek

Každou platbu na své dítě ( děti) posílejte na účet s popiskem o jaký druh platby se jedná. Výše výživného může být určena soudem, ale také nemusí. My jsme se na výši výživného domluvili a soud výši pouze schválil. V případě jakéhokoliv sporu žádejte doklad od své ex manželky, kde bude jasně uvedeno kolik platila za školu, školku, stravné, případně oblečení a další nezbytné výdaje a sám si samozřejmě veškeré vynaložené prostředky uschovejte pro pozdější potřebu. Typicky pak soud nemůže jen tak apriory zvýšit výživné pouze na základě nějakého tvrzení protistrany. Úplně nejlepší je platit výživné + veškeré ostatní výdaje sám, jako to mám já. Tedy stravu ve škole, školce, školkovné, školné, dobrovolně zvýšit alimenty a další kroky spojené s pozdějším převzetím dětí do vlastní péče. To by totiž měl být hlavní cíl každého otce, kterému právní systém ČR odejmul děti. Typicky, 90 + % dětí je svěřeno po rozvodu do péče matky, otec je v tomto ohledu většinou brán jako kašička, co má platit a hlavně se neptat. ČR je velmi zaostalá země s velmi špatným rodinným právem, zejména co se týče porozvodové péče. Nicméně jedna světlá stránka v tom právním systému je. Dítě ve 12 letech může samo rozhodnout s kým bude nadále bydlet a soud zde nemá žádnou pravomoc jeho svobodnou vůli měnit. V případě, že jde vám zejména pánům o to získat své potomky zpět a případně roli výživného ve finále zvrátit na svou stranu, tedy povinným plátcem se stane jejich matka, je důležité dělat vše proto, aby samotné děti věděly, kdo z rodičů byl přikladnějši a zodpovědnější rodič. V žádném případě se nespoléhat na stát, ani rodinné právo ČR. Vždy je důležité v těchto věcech sehrát hlavní roli, a vyřešit tyto záležitosti bez účasti státní moci.

Samozřejmě, nejlepším řešením v džungli rodinného práva ČR je být bezdětný. V takovém případě nad vámi ztratí moc stát i případná zlatokopka.

Nicméně žádnému otci, který je v situaci povinného plátce výživného nedoporučuji heroický postoj ve formě: „Já platit výživné nebudu, či zvyšovat výživné nebudu“. I kdyby vás to sebevíc opravňovalo, pokud to uděláte, dostanete se do kleští systému a pak už vám opravdu nic nepomůže. Jako ve všem ostatním, i v těchto velmi nehezkých životních situacích je důležité zachovat chladnou hlavu, sledovat svůj záměr, tedy později získat děti do vlastní péče, i když budete muset projít velmi trnitou cestou. Na závěr, plaťte vše co po vás žádá vaše EX, plaťte i to co platit nemusíte, plaťte to dobrovolně, aniž by vás musela vaše EX vyzvat, plaťte to pokud možno zcela sám bez její účasti, do budoucna vám to bude k dobru, ne z pohledu státního zřízení, ale z pohledu vašich dětí.

S přáním hezkého dne

K.Š.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám