Hlavní obsah

Válka o Tchaj-wan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wolf Achim Wiegand/ pexels.com

Válka o Tchaj-wan by měla pro světovou ekonomiku devastační dopady. Odhaduje se, že by mohla způsobit ztrátu 10 % světového HDP, což je výrazně více než dopad pandemie COVID-19 nebo finanční krize.

Článek

Hlavním důvodem těchto vysokých nákladů by byla blokáda Tchaj-wanu ze strany Číny. Tchaj-wan je klíčovým výrobcem polovodičů, které jsou nezbytné pro řadu technologií, včetně elektroniky, automobilů a vojenského vybavení. Blokáda by vedla k nedostatku polovodičů a k výraznému zvýšení jejich cen. To by mělo negativní dopad na výrobu a spotřebu v celém světě.

Kromě dopadu na polovodičový průmysl by válka o Tchaj-wan také narušila obchod a investice v regionu. Čína by pravděpodobně čelila hospodářským sankcím ze strany USA a jejich spojenců. To by vedlo k poklesu obchodu a investic mezi Čínou a zbytkem světa.

Pokud by ze strany Číny došlo „pouze“ k samostatné blokádě Tchaj-wanu, tak i ten by měl významné ekonomické dopady, ale byly by menší než v případě války. Bloomberg odhaduje, že by blokáda mohla způsobit ztrátu 5 % světového HDP.

Hlavním důvodem nižších nákladů je to, že blokáda by neměla tak velký dopad na dodávky polovodičů. Tchaj-wan by mohl nadále exportovat polovodiče do zahraničí přes třetí země.

I tak by však blokáda měla negativní dopad na světovou ekonomiku. Vedla by k nedostatku dalších zboží a služeb, které Tchaj-wan vyváží, a k zvýšení cen.

Válka o Tchaj-wan by byla pro světovou ekonomiku katastrofou. Měla by za následek ztrátu pracovních míst, zvýšení cen a ekonomickou recesi. Je důležité, aby se všechny strany snažily vyhnout konfliktu a najít diplomatické řešení.

Zdroj. bloomberg.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám