Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kolik banánů je potřeba na rozsvícení žárovky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karel Veverka/služba AI

Radioaktivní banán.

Dlouhá staletí byl banán vnímán stejně - chutné ovoce plné sacharidů, vitamínů a minerálů, ideální svačinka. Nikoho ani nenapadlo, že tento obyčejný banán skrývá jedno velké tajemství… radioaktivitu.

Článek

Představa jídla obsahujícího radioaktivní látky může u některých lidí vyvolávat obavy, realita naštěstí nebezpečná není. Radioaktivitu banánů způsobuje draslík-40 (K-40), což je v přírodě přirozeně se vyskytující radioaktivní izotop draslíku. A draslík je naopak pro náš život nezbytný minerál, který pomáhá regulovat krevní tlak a udržuje zdravý rytmus srdce.

Jeden banán jako veličina bezpečnosti

V něčem se ale banány vymykají ostatním radioaktivním potravinám - pouze banány daly vzniknout takzvané „banánové ekvivalentní dávce“ (BED - Banana Equivalent Dose). Jedná se o neformální měřící jednotku, která udává, kolikrát je dávka radiace z daného zdroje větší nebo menší než dávka radiace z jednoho banánu.

Příklady použití BED:

  • Průměrný člověk v České republice dostane za rok z přirozených zdrojů radiační dávku odpovídající asi 200 banánům.
  • Jeden rentgen hrudníku vystaví člověka radiační dávce odpovídající asi 3 000 banánům.
  • Let letadlem z Prahy do New Yorku vystaví člověka radiační dávce odpovídající asi 10 banánům.
Foto: Karel Veverka/služba AI

Vědec zkoumající radiaci banánu.

Banán není ovoce?

Odpověď vás možná překvapí, ale čistě z botanického hlediska je banánovník veliká bylina, která je vzdáleně příbuzná zázvoru. Důvod, proč tomu tak je, je jednoduchý - banánovník totiž nikdy nevytvoří kmen, jako ho známe u stromu. Tvoří takzvaný sukulentní stonek neboli pseudostonek, a to pro zařazení banánovníku mezi ovoce nestačí.

Aby to ale bylo ještě zajímavější, tak samotný banán ovoce je. Ano, čtete správně - banán je ovoce, které roste na banánovníku, což je bylina. Obě tyto skutečnosti tak můžeme brát jako důkaz úžasné rozmanitosti přírody, která se prostě nenechá spoutat do přísných tabulek lidského poznání.

Banány vs. žárovka

Nakonec se vraťme k otázce z titulku - kolik banánů by bylo potřeba na rozsvícení 60wattové žárovky na jednu minutu? Případ je to samozřejmě víc než teoretický, ale s trochou fantazie bychom to spočítat mohli. Tak schválně.

Průměrný banán obsahuje asi 0,1 mikrogramu draslíku-40. K-40 je radioaktivní izotop draslíku, který se rozpadá a uvolňuje energii ve formě beta záření a gama záření. Energie uvolněná rozpadem jednoho atomu K-40 je přibližně 1,46 MeV (megaelektronvoltů). 60W žárovka spotřebuje 60 wattů energie za sekundu.

Počet banánů = Energie žárovky (J) / Energie z 1 banánu (J)

Počet banánů = 3600 J / 8.78 × 10^-19 J

Počet banánů ≈ 4.09 × 10^15 banánů

Pro rozsvícení 60W žárovky na 1 minutu z energie banánů bychom tedy potřebovali astronomický počet banánů, přibližně 4.09 × 10^15. Pro představu - pokud bychom tento počet banánů poskládali bez mezer vedle sebe, dostali bychom souvislou dvanáct a půl kilometru vysokou vrstvu banánů pokrývající celou zeměkouli. To je docela vysoká cena za jednu minutu svícení, co myslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz