Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Parfém Země, který nikde nekoupíte. Proč nám tak voní?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karel Veverka/služba AI

Les po dešti.

Představte si procházku hlubokým lesem po bouřce. Jste sami. Do mechu kolem vás měkoučce dopadají kapky odkapávající z jehličí. A teď se zastavte a zhluboka nadechněte. Cítíte to?

Článek

Nekonečná paleta zemitých, bylinných a svěžích tónů, které se mísí do jednoho harmonického celku. Vůně, která ve vás probouzí pocit spojení s přírodou, vrací vás do dětství, uklidňuje. Právě jste se nadechli vůně Země, vůně, kterou vědci pojmenovali PETRICHOR.

Kámen, ve kterém pulzuje krev bohů

Už samotné slovo petrichor je poetickým svědectvím o lásce k planetě, kterou obýváme. Jedná se o složeninu z řeckých slov „petra“, což znamená kámen, a „ichor“, což je tekutina, která teče v žilách mýtickým bohům. Kámen, ve kterém pulzuje krev bohů… Jako by samotné kameny s námi sdílely své starověké příběhy prostřednictvím vůně.

Termín petrichor vymysleli v roce 1964 dva australští vědci – chemička Isabel Joy Bear a minearolog Richard G. Thomas. Co ale dělá tuto vůni tak okouzlující? Nebudete tomu věřit, ale jsou to umírající bakterie.

Hlavní součást petrichoru je geosmin, sloučenina produkovaná umírajícími bakteriemi obývajícími půdu. Zároveň rostliny vylučují v dobách sucha do půdy oleje, které zastavují klíčení semen v nepříznivých podmínkách. Jedná se o jejich strategii přežití. Obě tyto přírodní složky se pak ukládají v půdě a čekají na vysvobození v podobě deště. Během něj se ukryté oleje smísí s umírajícími bakteriemi a tato sloučenina je pak vržena do vzduchu, kde se z ní stane ona složitá, vrstevnatá esence, kterou tak milujeme.

Vůně evoluce

Ale proč nás tato vůně pokaždé tolik okouzlí? Petrichor je pro nás totiž mnohem víc než pouhá vůně. Je to symbol obnovy, předzvěst přicházející hojnosti. Oslovuje tu prastarou část v nás, která prahne po čerstvé vodě a úrodné půdě, na kterých bytostně závisíme.

Naše láska k vůni přírody po dešti je hluboce zakořeněná v lidské evoluci. Je to připomínka toho, jak kriticky nepostradatelné jsou pro nás tak zdánlivě „obyčejné“ věci jako je čerstvá voda a půda k obdělávání.

Petrichor, nejopojnější a nejstarší parfém, který si nikde nekoupíte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz