Hlavní obsah
Cestování

Luxusní pětihvězdičkové kempování v Chorvatsku: kemp Omišalj na ostrově Krk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karnitina

Západ slunce v kempu

Před pár lety jsme se poprvé v životě s manželem vydali do Chorvatska. Od té doby, co máme dítě, tak v podstatě vše přizpůsobujeme jemu, aby ho to aspoň trochu bavilo a my si trochu odpočinuli.

Článek

Jinak bychom možná jeli rovnou do chorvatských hor a národních parků, prošli si městečka, hrady a přístavy. Vybrali jsme ale možnost luxusního kempování, kde je veškeré vyžití. Něco jako all inclusive dovolená až na to, že bez jídla. Chorvatsko má síť velmi kvalitních kempů a náš plán byl jich několik za týden vystřídat. A tak jsme se jednoho srpnového večera vydali autem na cestu.

Naše první kroky mířily na ostrov Krk, vzhledem k tomu, že jsme jeli do Chorvatska poprvé, hned po vyjetí z tunelu Tuhobić jsme byli uchváceni výhledem na hory a moře. Na ostrov Krk vede krásný most Krk (ještě do roku 2020 se platil poplatek za jeho přejetí) a pak už je to jen kousek do kempu u města Omišalj. Zaparkovali jsme v blízkém lesíku, ale po domluvě jsme mohli projet branou na parkoviště u recepce. Místa v lesíku jinak byla zaplněna auty těch, co mířili na pláž a nebyli ubytování v kempu. Pláž v kempu je totiž veřejně přístupná. Já jsem pak nasedla s takovým mladíkem z recepce a se svým synem do golfového vozíku a nechala se provézt celým kempem, abych si mohla vybrat místo k rozestavění našeho stanu. Pán mi všechno hezky vysvětloval, zatímco já jsem se snažila z golfového vozíku nesletět i se synem, který však byl z jízdy absolutně nadšený.

Vzhledem k tomu že jsme měli stan, tak mi nejlepší přišlo zabydlet se v takovém menším lesíku, kde nebyla vyhrazena místa, ale člověk se tam mohl postavit, kam chtěl. Kolem nás byly i obytňáky, další stanaři a rozvěšené hamaky. Výhodou lesíka byl hlavně klid, protože byl stranou od hlavního dění, nevýhodou ovšem to, že nejbližší sociálky byly tak kilometr daleko. Pokud máte obytňák, tak je to asi jedno, ale se stanem to už není taková legrace. Když se nad tím zamyslím ještě víc, tak je to teda velmi nešťastné, protože ani to nádobí si pak nemáte kde umýt (teda máte, ale opět musíte cestovat kilometr i s nádobím). Tím, že jsme tam byli jen dva dny, tak nám to asi nepřišlo až tak tragické, ale být tam déle, tak to beru jako veliký nedostatek a rozhodně to není něco, co by se slušelo na pětihvězdičkový kemp. Mimochodem, jenom kilometr od kempu se nachází letiště Rijeka, takže vám nad hlavou sem tam proletí nějaké to letadlo. Mně to nevadilo, letadla mám ráda, a to i když se po noční cestě snažím přes den dospat spánkový deficit.

Moře a bazén

Hned, když jsme mohli, převlékli jsme se do plavek a šli vyzkoušet moře. Kemp je vystaven okolo zátoky Vodotoč. Jako všude v Chorvatsku je zde krásná průzračná voda, kamínkové pláže, konkrétně zde nejsou ani žádné skály, takže vhodné i pro děti. I když… po pár metrech už je voda celkem hluboká. Voda je taky docela studená, přeci jenom je to ještě celkem na severu. Pláž taky disponuje sprchama zdarma.

Součástí kempu je také bazén. V jiných podobných kempech bývají dokonce celé aquaparky, kde se děti můžou vyřádit dosyta, ale i tenhle bazén byl pro našeho syna zážitek. Přeci jenom do něj může skákat narozdíl od moře (i když oficiálně asi nemůže) a není v něm slaná voda, takže nikoho nic neštípe. Pokud se ubytujete v jednom z mobilních domků, jsou i takové, které mají svůj vlastní bazén, který sdílí s pár dalšími domky okolo, což už je úplná vyhra.

Foto: Karnitina

Pohled na bazén a noční Rijeku

All inclusive, ale bez jídla

Největší nevýhoda je samozřejmě to, že živit se musíte sami. Samozřejmě nemusíte a můžete chodit do restaurace na snídani, oběd i večeři, to by se vám ale asi trochu prodražilo. V kempu jsou restaurace dvě. Jedna hlavní u bazénu a jedna právě až vzadu u lesíka. Byli jsme jenom v té jedné, jmenovala se Tavern Timun a bylo to moc příjemné posezení s výhledem na noční svítící Rijeku. Dali jsme si pljeskavici, pivo a něco si dal i syn. No platili jsme bezmála 1500 kč, což není zrovna málo. Myslím, že do mobilního domku si můžete objednat i snídani, ale ta taky není zrovna levná. V kempu je taky samozřejmě obchůdek, kde je všechno podstatné, od chleba po víno, až třeba po plavky nebo hračky. Je to sice o něco dražší, ale za to pohodlí nemuset jezdit pro jídlo někam do města těch pár korun navíc člověk rád obětuje. To, že nemůžete neomezeně konzumovat například zmrzlinu nebo nápoje v bazénovém baru, je otravné hlavně z toho důvodu, že musíte pořád s sebou nosit mince.

Zábava od rána do večera

Jako největší vyhodu těchto kempů vidím v tom, že se opravdu nestihnete nudit a za celkem nízkou cenu dostanete velikou porci zábavy. V kempu je několik dětských prolézaček, volejbalové hřiště, nově také padelové hřiště. Hned první den, kdy jsme se chtěli vyspat, nám přímo v lesíku kousek od stanu nafoukli obrovské promítací plátno a pouštěli film pro děti. Což bylo sice hezké, ale trvalo to snad do 11, takže se spaním jsme museli počkat až to skončí.

V kempu je také minizoo, kde jsou například kozy, oslíci, výběh tam má želvička nebo králíci. Prasata jsou tam také a ta se dokonce volně prohánějí po kempu. Jednu chvíli jsem se obávala, že nás prase snad přijde navštívit až do stanu. U minizoo se pořádají různé aktivity pro děti, kdy si samy něco vyrobí. Samozřejmostí je večerní diskotéka pro děti nebo taky hlídání. Já jsem nemohla prošvihnout ranní pilates, můžete vyzkoušet i lekci cvičení v bazénu.
Některé aktivity jsou za příplatek, například půjčení paddleboardu nebo kurz potápění.
Každý den se děje něco jiného, takže můžete vyzkoušet třeba lukostřelectví nebo se účastnit turnaje ve volejbale. V plánku bylo zaznačené také masážní studio, ale to zatím nebylo v provozu.

Pokud se vydáte do tohoto kempu, připravte se na to, že primárním jazykem je němčina. Jezdí sem mnoho Němců, takže v restauraci hraje německé rádio, písničky na dětské zábavě jsou v němčině a v obchodě vás pozdravi „Guten tag“. Tak abyste nebyli v šoku jako já. V tu chvíli jsem přemýšlela, jestli mám taky začít mluvit německy, i když německy neumím, nebo odpovědět anglicky. Až na to že angličtina se mi v ten moment z hlavy vypařila.

Foto: Karnitina

Než se v kempu někam dostanete, docela se nachodíte a možná i upečete na slunci

V kempu se nám moc líbilo, a kdybychom nebyli rozlámaní ze spaní ve stanu, tak vyzkoušíme další chorvatské kempy, což se nám tentokrát nepoštěstilo. Kemp Omišalj je celkem nový, takže jeho hlavní nevýhoda je v tom, ze není ve stínu stromů, tudíž je všude totální vedro kromě snad onoho lesíka. A nakonec sociální zařízení by mohlo být na více místech, i právě v lesíku. Škoda, že jsme netihli navštívit i blízké městečko Omišalj, tak snad někdy příště.

Chystáte se letos do Chorvatska? Byli jste v tomto kempu nebo se chystáte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz