Hlavní obsah
Cestování

„Kolik že mu mám nechat?“ Proč a jak „tipovat“ v USA

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zakoupeno pomocí Adobe Stock - Licence #209705558

Mnoho mých známých, kteří do New Yorku přijedou, zápasí se spropitným. Ne proto, že by neznali procenta, ale konečná částka přepočítaná na koruny je prostě někdy takzvaně „nekřesťanská“.

Článek

Jako někdo, kdo má zkušenosti z branže na obou stranách Atlantiku, cítím, že je na čase tento „americký nešvar“ vysvětlit.

Překvapivě, historie spropitného nepochází z USA, ale z Evropy. Slovo „tip“ pochází ze 17. století z Londýna. V USA bylo spropitné před občanskou válkou (1861-1865) téměř neznámé, ale po válce ho zavedli bohatí Američané, kteří napodobovali evropské zvyky. Rozšířilo se zejména v hotelnictví a železniční dopravě, kde zaměstnavatelé platili nízké mzdy a spoléhali na spropitné od zákazníků. Spropitné se nejdříve setkalo s odporem, protože bylo považováno za neamerické a nespravedlivé. Několik států jej dokonce zakázalo, ale nakonec se stalo běžnou praxí.

Důvodů, proč je takzvaná „tipping culture“ (kultura spropitného) tak zakořeněná v dnešním americkém běžném životě, je několik, ale tím nejmarkantnějším je, že obecně lidé, kteří pracují v „servis“ odvětvích, pořád nemají zajištěný důstojný minimální plat. V roce 2008, kdy jsem tu za barem začínala, byla minimální hodinová mzda 7 dolarů, a v roce 2019, kdy jsem udělala svůj poslední koktejl, se zvedla na 15 dolarů. Z toho se odpočítává sociální pojištění, daně a někdy také poplatek za zaměstnanecké jídlo.

V současné době je minimální mzda 16 dolarů, což je při dnešní inflaci méně peněz než před pěti lety. Navíc výše průměrného nájmu v NYC za dvoupokojový byt (1-bedroom) je 3 863 dolarů a za třípokojový (2-bedroom) je to 5 249 dolarů (na Manhattanu samozřejmě více). Když si to spočítáme, minimální hrubá mzda je 2 560 dolarů měsíčně, což má pokrýt nájem, jídlo a ostatní nezbytnosti k životu.

Spropitné tu tedy doslova supluje výplatu zaměstnanců. A Američané to vědí.

Můžete se ptát, proč by měli zákazníci táhnout ze svého nad rámec své útraty takovou základní věc každého zaměstnavatele, jako je mzda zaměstnance. A odpověď zní, že by neměli - podle českého zákoníku práce. Nicméně v Americe mají zaměstnavatelé mnohem více možností, jak být kreativní se snižováním svých mzdových nákladů.

Pro Američany je celkem normální tipovat svého číšníka nebo barmana 15 - 20 procent (pokud si dáváte na baru jeden drink, 1 dolar tip za každý drink je OK). Jsou navíc zvyklí o Vánocích také dávat extra peníze nebo peněžní poukázky učitelkám svých dětí, domovníkům, vrátným a jiným, kteří jim „celoročně“ pomáhají. Výše „daru“ se samozřejmě odvíjí od vašich finančních možností. Každopádně není levné suplovat něčí mzdu.

Pokud jste ale turista a New York pouze navštěvujete, jste v očích vašich „servis“ lidí ihned zařazeni do kategorie „cheap = levný“ a nebudou očekávat mnoho. Vědí, že turisté obecně moc netipují. Od vás se naopak očekává, že si nebudete moc vymýšlet s objednávkou a najíte se rychle. Váš 8-10procentní tip bude přijat s povděkem, ale ne nadšeně.

Nicméně až se vás obrazovka zeptá na tip u vaší bezhotovostní transakce v obchodě s přepážkou, za něco, co si jdete sníst do přilehlého parku, neváhejte a dejte nulu. Není nikdo, kdo by měl platit 2 dolary za podání dvou předražených muffinů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz