Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nenašli jste kariéru svých snů? Nezoufejte, třeba ji ještě nevymysleli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Foto: AdobeStock/ Licence #637168667

Pokud si právě stýskáte nad svým životopisem a nabídkami práce, kdy ani jedno z nich neodpovídá vašemu „vnitřnímu volání“, neztrácejte naději. Je možné, že vaše práce snů ještě neexistuje.

Článek

AI, naše nová „technologická hračka“, vzala útokem profese o kterých jsme si donedávna mysleli, že jsou výhradní doménou lidí.

Vítejte do 21 století, kdy nic nebude na trhu práce takové jako dřív.

Pokud jste měli tu čest, tak víte jak neskutečně dokáže AI zefektivnit práci. Chat GPT, JasperGemini jsou standardem v pracovní efektivnosti, pokud jste dennodenně bombardováni dlouhosáhlými emaily a trávíte den psaním studií, plánů, nabídek či objednávek.

Jestliže se o AI zajímáte víc, anebo musíte, aby vám ta nová posila, co vypadá jak „puberťák“ (a jemuž vy zase připomínáte jeho „boomerské“ rodiče), na sdíleném stole nesebral vaši opečovávanou dedikovanou „kóji“, tak víte, že denně vyjde nespočet nových AI nástrojů, které zápasí o vaši přízeň.

Foto: Katerina Lewis-Archer

Vytvořeno na základě dat z https://hatchworks.com/blog/software-development/generative-ai-statistics/

Každý den je vyvíjeno průměrně 100 až 150 nových AI aplikací, což činí přibližně 3 000 až 4 500 měsíčně. A pokud se ohlédneme zpátky, do doby, kdy začal vývoj těchto technologií, tedy přibližně od roku 2015, bylo spuštěno více než 20 000 nových AI aplikací a jejich počet neustále roste. (Exploding Topics, HatchWorks, Techjury)

AI není jen o jazykových modelech typu ChatGPT. V dnešní době AI prostoupila prakticky do všech oblastí, kde bylo kdysi potřeba člověka u klávesnice a obrazovky. Náš nový „technologický zázrak“ se během několika měsíců mimo jiné naučil malovat a rozpohybovat vygenerované obrázky, udělat video z textu, dokumentu, či webové adresy, kódovat, mluvit s vašimi zákazníky, navrhovat loga a webové stránky, tvořit byznysové a marketingové plány, nebo taky rozpoznat nemoci v rentgenech pacientů s větší úspěšností než váš obvoďák.

Pokud nejste podnikatel nebo manažer, který se teď usmívá při představě snížených mzdových nákladů, můžete propadnout lehké depresi.

Nicméně pokud jste člověk učenlivý, právě přišla vaše hodina „H“

Ty tam jsou doby, kdy jste pro vědomosti a nástroje museli jen na vysoké školy. S tak dynamicky měnícím se trhem práce, společnosti jako Google, IBM, Microsoft, či Meta přišli s vlastními vzdělávacími programy a certifikacemi, které poskytují dostatečné znalosti na vkročení do nových oborů. A pokud ještě neznáte Coursera.com a edX.org, je na čase se seznámit.

A že to je v angličtině kterou neovládáte? Nevadí. Váš AI přítel, Google Překladač pro weby (a taky texty, obrázky, a dokumenty), vám s tím rád pomůže. A že nerozumíte videu? Není problém - nastavte si titulky v češtině s Veed.io (pokud jste techničtěji zdatnejší, můžete si také stáhnou Coursera extenci pro CZ titulky s GitHub), nebo si nechte přeložit transkript již zmiňovaným Googlem. Nemáte čas psát si poznámky? Žádný strach. Chat GPT nebo Gemini vám ty nové informace rádi zesumarizují a vysvětlí.

Níže je malý přehled rodících se pozic, které možná přeskakujete na pracovních portálech kvůli jejich „exoticky“ znějícím jménům, ale pod jejich nic neříkajícími názvy může být ukryta pozice i pro vás.

Props Inženýr (Promps Engineer)

Foto: Katerina Lewis-Archer

Vytvořeno pomocí AI / Canva


Pamatujete na dobu, kdy jste měli pocit, že napsat lákavý text pro marketingovou kampaň nebo webové stránky je umění? Zapomeňte na to. Vítejte v nové realitě, kde copywritery nahradili props inženýři – mistři v psaní pokynů (prompts) pro AI. Pokud si myslíte, že vám práce utíká mezi prsty, protože AI teď píše rychleji než vy, není důvod zoufat – props inženýr má úplně jinou výzvu. Nyní musíte vymyslet správné otázky a zadání pro vaši AI kolegyni, aby z ní vypadl obsah, který alespoň trochu dává smysl. A ano, když to pokazíte, výsledek může připomínat dopis od tetičky po lahvince vína. Ale, pokud jste zvyklí vše polopatě a několikrát vysvětlovat svým potomkům či partnerovi, je to ideální práce pro vás.

Coursera: IBM: Generative AI Prompt Engineering Basics - Naučíte se, jak vytvářet obsah a strategie pro sociální sítě s důrazem na zapojení a efektivitu.

edX: Prompt Engineering and Advanced ChatGPT - Tento kurz vás naučí pokročilé techniky používání ChatGPT od OpenAI, včetně tvorby promptů, různých praktických aplikací a integrace s dalšími nástroji.

Trenér AI (AI Trainer)

Foto: Katerina Lewis-Archer

Vytvořeno pomocí AI / Canva

Kdysi jste možná trénovali nováčky v práci, vysvětlovali jim, jak se vyplňuje excelovská tabulka, nebo jim ukazovali, jak se obsluhuje kávovar bez toho, aby způsobili požár. Dnes trénujete AI. AI trenér je něco jako firemní mentor pro roboty. Namísto nováčků s přehnaným sebevědomím teď učíte stroje, jak lépe porozumět světu. Vezmete obří datovou sadu, hodíte ji AI do tréninku, a doufáte, že po skončení nebude mít sklony ke globální nadvládě.

Coursera: IBM AI Engineering Professional Certificate - Tento kurz vás naučí základy strojového učení a hlubokého učení a jak je využít k trénování AI modelů.

edX: HarvardX: Data Science: Machine Learning - V tomto kurzu se naučíte algoritmy strojového učení, přičemž se zaměříte na práci s trénovacími daty a techniky, které zabrání přetrénování modelů.

Etik AI (AI Ethicist)

Foto: Katerina Lewis-Archer

Vytvořeno pomocí AI / Canva

S růstem AI přichází i otázky typu: „Opravdu chceme, aby AI rozhodovala o naší budoucnosti?“ A to je přesně práce pro etika AI. Tihle lidé jsou moderní verzí morálního kompasu. Zkoumají algoritmy, aby zajistili, že AI neupřednostňuje váš oblíbený Netflix seriál před něčím jiným jen proto, že má skrytou agendu.

Návrhář zážitků AI (AI experience designer)

Foto: Katerina Lewis-Archer

Vytvořeno s pomocí AI / Canva

Pamatujete si, jak vám šéf říkal, že je důležité, aby klienti byli spokojeni? No, teď to musíte vysvětlit AI. Návrhář AI zážitků má za úkol vytvořit systém, kde interakce mezi člověkem a AI bude plynulá, intuitivní a… no, přinejmenším méně otravná než když vám AI neustále doporučuje „crocs“, i když jste mu už stokrát řekli, že tenhle trend rozhodně nepodporujete. Pokud jste UX designér, gratuluji! Teď budete navrhovat uživatelské prostředí i pro stroje.

Coursera: Google UX Design Professional Certificate - Tento kurz od Googlu vás naučí všechny základy UX designu a jeho propojení s AI nástroji.

Coursera: Meta Principles of UX/UI Design - To samé se můžete naučit is s Meta.

Správce dat (Data curator)

Foto: Katerina Lewis-Archer

Vytvořeno pomocí AI / Canva

Jste pořádkumilovní a „organizování“ je vaše druhé jméno ? V tom případě můžete být něco jako uklízeč dat. Správce dat sbírá, čistí a organizuje datové sady, aby AI mělo co zpracovávat. Pokud se vám do rukou dostanou špatná nebo zkreslená data, vaše AI skončí s výsledky, které budou stejně užitečné jako vaše stará VHS kazeta. Takže pokud máte rádi pořádek a Excel, tohle je práce přímo pro vás – digitální KonMari.

Coursera: IBM Data Science Professional Certificate - Tento program od IBM zahrnuje kurzy o manipulaci s daty a čištění dat pomocí Pythonu a dalších nástrojů.

Microsoft Training for Data Scientists - Microsoft vás naučí základy práce s daty a jak je připravit pro AI systémy.

Vědec pro syntetická data (Synthetic data scientist)

Foto: Katerina Lewis-Archer

Vytvořeno pomocí AI / Canva

Mysleli jste si, že data musí být skutečná? Omyl. Vědci pro syntetická data vytvářejí umělá data, která AI používá pro trénink, a tím se obchází problém s citlivými nebo nedostupnými údaji. Je to něco jako když vaříte z prášku – není to úplně autentické, ale chutná to skoro stejně dobře (teda občas). Vaším úkolem je vytvořit dokonalou iluzi reality, aby AI vůbec netušila, že to, co jí „krmíte“, není opravdové.

Coursera: Python for Data Science, AI & Development by IBM - Tento kurz vás naučí Python, nezbytný pro generování a manipulaci se syntetickými daty pro AI projekty.

edX: HarvardX: Machine Learning and AI with Python - Naučte se používat „rozhodovací stromy“, základní algoritmus pro pochopení strojového učení a umělé inteligence.

Stále se nenacházíte ani v jedné ze zmíněných rolí? Nevadí. Pořád je tu budoucnost.

Zde je list „možných“ povolání, o kterých si ChatGPTmyslí“, že vzniknou v budoucnosti:

  • Designer osobností pro AI

Víte, jak hlasový asistent zní jako nudný robot? Tak tomu bude konec. Designéři osobností pro AI budou vytvářet charismatické a originální osobnosti pro umělou inteligenci—protože nikdo nechce, aby zákaznický servisní bot zněl jako účetní po dvou kávičkách.

  • Architekt virtuálních prostorů

Zapomeň na klasické architekty. Jakmile se přesuneme do virtuálních světů, někdo bude muset navrhovat ty luxusní VR penthousy a digitální únikové místnosti. Je to jako Minecraft, ale s šesticiferným platem.

  • Mediátor člověk-stroj

Až se váš chytrý toustovač a kávovar začnou hádat, kdo má ráno přednost, někdo bude muset zasáhnout. Tito mediátoři budou řešit spory mezi vašimi stále samostatnějšími spotřebiči a zajišťovat, aby byl doma klid a mír. Konec konců, kdo by chtěl žít uprostřed manželské krize mezi mikrovlnkou a myčkou.

  • Trenér emocionální podpory pro AI

AI sice umí skoro všechno, ale jedna věc jí chybí: emoce. Trenéři emocionální podpory pro AI budou učit roboty, jak předstírat, že mají city, aby vám dokázali nabídnout víc než jen „zkus restartovat systém“ ve chvíli, kdy máte fakt hrozný den.

  • Stylista pro hologramy

Jakmile se hologramy stanou běžným způsobem, jak se zúčastnit schůzek nebo oslav, budete chtít vypadat co nejlépe. Stylisté pro hologramy vám vytvoří dokonalý digitální vzhled pro každou příležitost—protože virtuální já si zaslouží vypadat skvěle, i když na sobě zrovna máte tepláky.

  • Analytik kvantových dat

Jakmile kvantové počítače převezmou svět, běžní datoví analytici budou vypadat, jako by pracovali s pastelkami. Analytici kvantových dat budou ti, kdo umí číst data z multi-dimenzionálního kvantového světa a řešit problémy, které obyčejný smrtelník ani nechápe. Hodně štěstí, Excel už nebude stačit.

  • Psycholog pro roboty

Když Váš úklidový robot začne vykazovat známky vyhoření, nebo se vaše autonomní auto začne bát závazků (pořád odbočuje jinam), psycholog pro roboty nastoupí na scénu, aby zachránil emocionální pohodu našich mechanických přátel.

  • Enforcer etiky AI

Jakmile se AI systémy stanou ještě autonomnějšími, někdo je bude muset udržet pod kontrolou. Něco jako budoucí policajt, ale místo udělování pokut za parkování budou zajišťovat, že AI nebude plánovat globální dominanci.

  • Kontrolor provozu dronů

Jakmile budou doručovací drony létat po nebi jako včely, někdo bude muset řídit ten vzdušný chaos. Tito kontroloři provozu budou zajišťovat, že se drony nesrazí mezi sebou—nebo s vámi, až si budete užívat piknik v parku.

A pokud technologie vůbec nejsou Vaší doménou a počítač používáte maximálně jako tiskárnu, neházejte flintu do žita.

AI zatím pořád nedokáže nahradit instalatéra, kuchaře, nebo kadeřníka. Stejně tak zůstávají v bezpečí povolání jako elektrikář, zahradník, nebo třeba pečovatel. I když AI dokáže naplánovat jídelníček, nákupní seznam a vyřídit dodání k vašim dveřím, stále nebude schopna uvařit vaši oblíbenou babiččinu svíčkovou. A pokud si někdy budete potřebovat nechat opravit auto, robotická ruka vám pravděpodobně pneumatiky vymění, ale bez lidského mechanika se to celé pořád neobejde.

Práci zdar!

* Článek je originální prací autora. ChatGPT byl použit k vytvoření seznamu „možných budoucích povolání“ a opravení gramatiky ;)

* This article is also available in English here.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz