Hlavní obsah
Jídlo a pití

Taky už se těšíte na Vánoce? Upečte si perníkovou roládu s povidly

Foto: Katka Kohoutková

Vůně perníku, skořice a povidel vám navodí vánoční náladu dřív, než rozsvítíte první svíčku na věnci. Roláda je nadýchaná, voňavá a krásně ladí se skořicovým krémem.

Článek

Tenhle recept na perníkovou roládu je můj vlastní a peču ji už několik let – pokaždé zmizí ze stolu dřív, než stihne vychladnout. Jemný perníkový korpus s povidly a skořicovým krémem voní po Vánocích a chutná naprosto božsky. Jen perníkové sušenky do krému jsem si vypůjčila z webu – dokonale ho doladí.

Recept

Na korpus:

  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1,5 lžíce perníkového koření (dejte podle zkušenosti s kořením, které máte)

Na pomazání:

  • povidla + voda na rozmíchání

Na krém:

  • 250 - 300g mascarpone
  • 50-70 ml smetany ke šlehání
  • cca 12g moučkového cukru (podle chuti)
  • cca lžička skořice (podle chuti)

Na sušenky:

  • 95g hladké mouky
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 32 g másla
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1/4 lžičky skořice
  • 45g třtinového cukru (i jiný)
  • 1/2 vejce
  • 2 lžíce medu

Postup:

Jako první si připravíme těsto na sušenky na ozdobení. Dáme odležet do lednice. Recept je na jeden plech, ale jsou „žravé“ klidně zdvojnásobte dávky a využijte celé vejce.

Foto: Katka Kohoutková

Sušenky

Zapneme troubu na 170°. Na roládu si připravíme piškot. Bílky vyšleháme do tuha, přidáme cukr a prošleháme. Žloutky promícháme a opatrně je vmícháme do sněhu z bílků. Po lžících přidáváme mouku, kakao a koření. Vždy jednu lžíci a promíchat. Vlejeme na velký plech s pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě 15-20 minut. Prvních 15 minut troubu neotevíráme. Vyzkoušíme špejlí a vytáhneme. Na upečený plát položíme namočený pečicí papír a ihned stočíme do rolády. Na vychladlou roládu natřeme rozmíchaná povidla s trochou vody a naneseme krém. Ten se připraví tak, že se vyšlehá smetana do tuha a po částech se přidá mascarpone. Nakonec cukr a skořice, ochutnáme a dokončíme podle sebe.Trochu krému necháme na dozdobení. Těsto na sušenky rozvalíme na zhruba 0,5 cm. Vykrajujeme ozdoby a ty upečeme ve vyhřáté troubě na 180°. Trvá to zhruba 11 minut a musí se hlídat - rychle se spálí.

Na ozdobení jsem použila granátové jablko a jehličí, které jsem vytvořila z nakrájených sladkých zelených pendreků.

Foto: Katka Kohoutková

Zamotaná upečená roláda

Foto: Katka Kohoutková

Roláda

Foto: Katka Kohoutková

Roláda

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz