Hlavní obsah
Jídlo a pití

Domácí medovník – poctivý dezert plný medové vůně

Foto: Katka Kohoutková

Medovník

Není nad chuť poctivého domácího medovníku! Možná vyjde o něco dráž, ale s kvalitními surovinami chutná prostě neodolatelně.

Článek

Domácí medovník je klasika, která nikdy nezklame. I když jeho příprava zabere trochu času a suroviny nejsou nejlevnější, výsledek rozhodně stojí za to. Když navíc nakoupíš máslo, a med v akci, potěší i peněženku. A ta vůně čerstvě upečených medových plátů? Tu v obchodě zkrátka nenajdeš.

Foto: Katka Kohoutková

Medovník

Medovník

(den předem uvařit Salko na krém)

Těsto:

- 500g hladké mouky

- lžička kakaa

- lžička a půl jedlé sody

- špetka soli

Promíchat

- 2 vejce

- 200g másla

- 150g cukr moučka

- 45g mléka

- 120g medu

Tuhle směs vaříme nad párou 5-10 minut. Hotovou směs smícháme s moučnou směsí, nejdříve vařečkou ale pak už musíme ručně. Vznikne mastné těsto. To necháme 15 minut odpočinout. Rozdělíme na 6 stejných dílků. Každý dílek vyválíme na pečícím papíru do kulata zhruba 25 Cm průměr. Vyvalíme tak aby zbyly zhruba 2 Cm okraje. Priložíme misku nebo spodek z formy na pečení a vykrojíme kolečko. Dáme péct kolečko i okraje na 175° 6-10 minut. Upečeme všechny části. Vychladlé okraje nameleme spolu s 50g vlašských ořechů.

Krém:

- plechovka Salka (uvařené 2-3 hodiny, dlouho chladne)

- 280g změklého másla

Máslo vyšleháme minimálně 10 minut. Po lžíci přidáváme zkaramelizované salko.

Nejdříve potřeme díly na medovnik z obou dvou stran směsí (90g vody, 80g cukr moučka, 70g rumu).

Potřený plát těsta + krém až dokonce. Po té potřeme i kraje medovníku a zasypeme rozemletými okraji a přitlačíme. Pak už jen čekat do druhého dne.

Foto: Katka Kohoutková

Medovník

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz