Článek
Domácí medovník je klasika, která nikdy nezklame. I když jeho příprava zabere trochu času a suroviny nejsou nejlevnější, výsledek rozhodně stojí za to. Když navíc nakoupíš máslo, a med v akci, potěší i peněženku. A ta vůně čerstvě upečených medových plátů? Tu v obchodě zkrátka nenajdeš.
Medovník
Medovník
(den předem uvařit Salko na krém)
Těsto:
- 500g hladké mouky
- lžička kakaa
- lžička a půl jedlé sody
- špetka soli
Promíchat
- 2 vejce
- 200g másla
- 150g cukr moučka
- 45g mléka
- 120g medu
Tuhle směs vaříme nad párou 5-10 minut. Hotovou směs smícháme s moučnou směsí, nejdříve vařečkou ale pak už musíme ručně. Vznikne mastné těsto. To necháme 15 minut odpočinout. Rozdělíme na 6 stejných dílků. Každý dílek vyválíme na pečícím papíru do kulata zhruba 25 Cm průměr. Vyvalíme tak aby zbyly zhruba 2 Cm okraje. Priložíme misku nebo spodek z formy na pečení a vykrojíme kolečko. Dáme péct kolečko i okraje na 175° 6-10 minut. Upečeme všechny části. Vychladlé okraje nameleme spolu s 50g vlašských ořechů.
Krém:
- plechovka Salka (uvařené 2-3 hodiny, dlouho chladne)
- 280g změklého másla
Máslo vyšleháme minimálně 10 minut. Po lžíci přidáváme zkaramelizované salko.
Nejdříve potřeme díly na medovnik z obou dvou stran směsí (90g vody, 80g cukr moučka, 70g rumu).
Potřený plát těsta + krém až dokonce. Po té potřeme i kraje medovníku a zasypeme rozemletými okraji a přitlačíme. Pak už jen čekat do druhého dne.

Medovník







