Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je dobré mít doma střelné zbraně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Revolver- ilustrační obrázek z Pixabay

Mít doma střelnou zbraň, anebo ne? Proč vlastně lidé střelnou zbraň vůbec chtějí, když ji nepotřebují ke své práci? Je to bezpečné?

Článek

Advent, kdy se střílelo…

Byl čtvrtek 21. prosince a nikoho ani ve snu nenapadlo, že by mohlo dojít k hrozné tragédii. V ten den odpoledne nás média začala informovat o střelbě na filozofické fakultě v Praze, kde po budově školy pobíhal šílený střelec.

Příběh toho všichni známe a není třeba zabíhat do detailů. Přišlo mi to otřesné, upřímnou soustrast pozůstalým a hodně štěstí a klidu všem, kterých se tato událost jakkoli dotkla.

Stalo se něco, co známe v podstatě jen z filmů a popřípadě ze zpráv. Ze zpráv, že šílený střelec střílel v USA a v Rusku… Něco, co se zde ve střední Evropě nestalo.

Proč vlastně vůbec někdo chce střelnou zbraň?

Nad tím jsem přemýšlela. V roce 2022 mělo zbrojní průkaz 3014 039 lidí a počet roste.

Tito lidé ale střelnou zbraň nepotřebují ke své práci jako například policisté. Mají střílení jako sport a chodí si zastřílet na střelnici? Tak tam přeci je možné si snad pistoli půjčit a zastřílet si do terčů. Vše je v pohodě.

A k sebeobraně? To jako že člověk bude chodit s pistolí mezi lidmi a čekat?

Tak dobře. Pro mě je mít doma pistoli k ničemu, ale chápu, někdo to má jinak. A na druhou stranu, pokud je psychicky v pořádku, střelnou zbraň má dobře zabezpečenou, umí ji ovládat a nikoho neohrožuje i sebemenším způsobem, tak OK.

Já se domnívám, že mít doma střelnou zbraň je zbytečné a může být i nebezpečné. K čemu mít pistoli?

K sebeobraně?

Zase na druhou stranu, když někde pobíhá šílenec se zbraní a střílí po lidech, tak kdyby zrovna někdo z okolí měl pistoli a střelce postřelil do horní končetiny, zamezil by jeho vražedné činnosti a mohl zachránit ostatní. A to dříve, než by přijela policie.

Takže jsem klidně pro povolení střelných zbraní civilistům, ale jen v tom případě, že umí se zbraní dobře zacházet, umí ji dostatečně zabezpečit, jsou rozumní. Nejsou psychicky labilní či nemocní a použijí ji v sebeobraně jen v nejnutnějších případech.

Selhal systém?

Pokládám si mnoho otázek. Jak je možné, že evidentně psychicky nemocný člověk držel legálně 8 zbraní? Když si je registroval, jak je možné, že to nikomu nepřišlo divné?

Pokud někdo zažádá o zbrojní průkaz, měl by určitě projít kurzem a naučit se se zbraní vhodně pracovat, dobře ji zabezpečit. A také by rozhodně měl projít psychickým a psychiatrickým vyšetřením. Pokud by tímto vyšetřením prošel pan David K. zcela jistě by nemohl držet ani jednu střelnou zbraň.

Pokud někdo projde danými testy a díky kurzům se naučí se zbraní dobře pracovat, naučí se dané zákony a vše kolem, pak v pohodě. A samozřejmě se bude podle toho všeho řídit. Bude to jedinec, u kterého nebude ani trochu hrozit, že by šel někoho zastřelit, protože se s někým pohádal. Nebo že bude střílet, protože je nešťastný a chce zabít co nejvíce lidí.

Právě proto kompletní psychologicko- psychiatrické vyšetření.

Dále by dotyčný určitě neměl mít problémy s alkoholem či drogami.

A také si myslím, že by mu mohla stačit jedna střelná zbraň, na co celý arzenál? Na co někde 8 zbraní?

Tohle je jen můj názor. Někdo může souhlasit a někdo nemusí. Napište mi do komentářů své názory.

A nebo hlasujte:-)

Anketa

Jste pro zákaz zbraní?
Určitě jsem. A ti, kteří je mají, měli by je odevzdat.
9,5 %
Ano. No ti, kteří je už mají, klidně ať si je nechají.
0 %
Spíše ano.
2,4 %
Spíše ne.
7,1 %
Nevím. Je to asi trochu složitější.
0 %
Určitě ne. Jen spíše více vše kontrolovat. Nepovolovat zbraně jen tak kdekomu.
81 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám