Hlavní obsah
Názory a úvahy

Střelné zbraně je potřeba zabavit dřív, než nastane další tragédie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Chtěl bych zareagovat na článek pojednávající o tom, že legálně držené zbraně by neměly být lidem zabavovány. Bohužel jsem názoru, že opak je pravdou.

Článek

I když článek, na který reaguji, byl vydán již dříve, cítil jsem, že přes vánoční svátky není vhodné se k tomuto tématu vyjadřovat. Hlavně s ohledem na rodiny pozůstalých, které tragédie postihla.

Hlavní myšlenkou onoho článku je to, že pokud se někdo rozhodne vraždit, má celou řadu jiných možností, jak to provést. A ano, je pravda, že lze použít nákladní auto nebo podomácku vyrobenou výbušninu a nebo cokoliv. Jenže problém je v tom, že střelné zbraně jsou nejúčinnější možností, po které může nějaký psychopat sáhnout. Navíc, pokud je střelec zkušený, tak jeho čin může stát život mnohem více lidí, než by tomu bylo například u útoku nožem.

Rozhodně nechci, aby to vyznělo, že zbraně nějak nenávidím nebo něco podobného. Je tomu právě naopak. Rád navštěvuji střelnice. Jenže by mě ani nenapadlo pořizovat si takovou věc domů. Je k tomu hned několik důvodů, ke kterým se ještě dostanu.

Držení zbraní

Zbrojní průkaz se u nás dá pořídit v několika kategoriích. Označují se jako A, B, C, D, E, F. Kategorie A jsou zbraně sloužící pouze ke sběratelským účelům. S průkazem typu B jste oprávněni vlastnit sportovní zbraně. C jsou zase zbraně pro lovecké účely. Průkaz D je určený pro výkon povolání, tedy například policie. Stupeň E je určený pro ochranu majetku a života. Skupina F je následně pro práci s pyrotechnikou.

Je tedy velké množství situací, za kterých si můžete koupit zbraň zcela legálně. Naštěstí mají tyto průkazy přísné podmínky pro získání. Jenže jak nám ukázala nejen nedávná tragédie, tak jsou stále nedostatečné, protože umožnili získat zbraně lidem, kteří je mít nemají.

Statistika nelže

Máme tu dva názory, autora původního článku a můj. Jeden proti vlastnění zbraní běžnými lidmi a jeden podporující nynější stav. Mohli bychom se takto bavit do nekonečna v hospodě a nejspíš ani jeden z nás by nezměnil názor. Koneckonců jde opravdu pouze o názor. Jenže mnohem lepší než názor je statistika. Ta totiž nelže a odráží realitu přesně takovou, jaká je.

Bohužel se mi nepodařilo dohledat novější statistiky než z let 2012, 2013 a 2014. V dokumentu vydaném ministerstvem vnitra se uvádí počet trestných činů, ke kterým byla použita střelná zbraň. Statistika rozlišuje, zda byla použita legálně či nelegálně. Samozřejmě jsou zahrnuty pouze objasněné případy, protože u těch, které nebyly úspěšně vyřešeny se většinou původ zbraně neví. Také je důležité upozornit, že všechny zahrnuté případy nejsou pouze vraždy. Jednat se může také o vyhrožování, loupeže a tak podobně.

V roce 2012 bylo objasněno celkem 319 případů využití zbraní k trestné činnosti. Z toho bylo 146 spácháno nelegálně získanou zbraní. Za to tou legální to bylo 173.

V roce 2013 bylo 362 trestných činů spácháno zbraní. Nelegálně drženo z toho bylo pouze 96. To znamená, že 73,5 % mělo legální původ.

Následující rok bylo spácháno a objasněno stejný počet trestných činů jako ten předchozí a to 362. Nelegálně držené zbraně z toho byly u 133 zločinů. Legální zbraně se vyskytly u 229 prohřešků proti právu.

Rozhodně netvrdím, že všechny zločiny spáchané legálně drženou zbraní by se nestaly, kdyby ty zbraně v domácnostech nebyly. Jenže je potřeba si uvědomit, že použití zbraně je mnohem snazší než jiné způsoby. Stačí totiž zmáčknout spoušť. Nemusí jít o nic osobního, oběť nemusí ani nic tušit, cvak a je hotovo, klidně i z dálky, nikdo nemusí nic slyšet. Například u nože je to mnohem těžší a osobnější. Jde o to, že útok střelnou zbraní může být opravdu v mnohém snazší a mnoho lidí by se neodhodlalo jít páchat násilí bez ní.

Dětské nehody

Pokud chcete mít zbraň ve svém domově, tak riskujete, že se vaše dítě stane jedním z těch, které zemře kvůli nehodě s použitím zbraní. Nejvíce je tím známé USA, kde při střelbě umírá obrovské množství dětí každý rok.

V roce 2021 to bylo 2 590 dětí, které zemřely na následky postřelení. Z toho 5 % bylo kvůli nehodě při nevhodném skladování zbraní. 5 % zní jako malý počet, ale uvědomme si, že je to 129 dětských životů ročně vyhaslých naprosto zbytečně.

K čemu vám je zbraň doma? Rizika jsou větší než její přínos. Pochybuji, že pokaždé, když někdo zazvoní na domov majitele zbraní, jde prvně pro zbraň a pak až otevřít.

Nezakazujme střelbu

Nejsem proti rekreační střelbě. Ať si každý zajde na střelnici, kdykoliv chce. Jenže proč si tam musíte nosit vlastní zbraň? Střelnice jsou plné zbraní a střeliva a jistě by si vybral každý. Navíc, nikde jinde střílet stejně nesmíte.

Proč by tedy někdo dobrovolně riskoval a měl zbraň doma? Opravdu to nepřináší žádné bezpečí pouze pocit moci. Co to ale rozhodně přináší jsou rodinné tragédie. Přece nikdo nechceme vystavit své blízké nebezpečí.

Jak to tedy řešit?

Prvním a celkem kompromisním řešením by bylo zakázat alespoň dlouhé zbraně, které mohou střílet velké množství nábojů najednou. Ty jsou nejnebezpečnější. Jenže i tak by bylo možné páchat bezdůvodné násilí normálními pistolemi.

Mnohem lepší by bylo zrušit většinu kategorií zbrojního průkazu. Ať zbydou pouze sportovní, sběratelské a nutné k výkonu povolání. To bohatě stačí. Protože každý by si mohl zajít na střelnici a tam si zastřílet dle libosti.

Navíc, kdy když ne teď by byla společnost ochotná takové rozhodnutí přijmout? Odpověď je jasná a to po dalším hrůzném činu. Kolik tragédií potřebujeme, než zakročíme? Budeme se muset bát, jestli to příště místo univerzity bude školka nebo domov pro seniory? Nebo s tím konečně něco uděláme?

Co se zbraněmi mezi lidmi

Pokud by politici sebrali odvahu a rozhodli se provést takové rozhodnutí, tak by nynější držitelé zbraní museli své „miláčky“ odevzdat. Samozřejmě by jim to mělo být dostatečně kompenzováno finančně. Takový krok by mohl být rovnou spojený s amnestií na zbraně, kdy by lidé mohli donést odevzdat i ty nelegálně držené.

Stát by následně u jednotlivých typů zbraní rozhodl, jestli je armáda nebo policie využije a ty, které ne by prodal na střelnice, kde by je lidé mohli využívat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz