Hlavní obsah
Lidé a společnost

Klub 27 je faktem, mýtem nebo jen novinářskou báchorkou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Psychology Forever/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Graffiti z Tel Avivu představuje některé z nejhvězdnějších členů klubu 27 (zleva) Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Jean-Michel Basquiat(malíř), Kurt Cobain a Amy Winehouse

V souvislosti s 30 lety ode dne, kdy se frontman kapely Nirvana Kurt Cobain rozhodl ukončit svůj život výstřelem z pušky, se opět vrátily do hry legendy o jeho členství v „klubu 27“.

Článek

Nebyl totiž zdaleka jediný ze známých osobností, jejichž věk skončil číslovkou 27. Když si novináři dali tu práci, došli zpětně k tomu, že pomyslným „zakladatelem“ klubu mohl být už bluesový hudebník Robert Leroy Jonson, podle rockové síně slávy první skutečný rocker na světě. Kromě své uhrančivě originální hudby o sobě rád vyprávěl legendy - třeba tu, že kdysi na rozcestí prodal duši ďáblovi za slib, že bude nejznámějším muzikantem své doby.

Smlouva mu patrně vypršela v roce 1938, tehdy -přesně ve svých 27 letech Jonson zemřel. Dodnes se vedou spory, zda byl otráven nebo se stal obětí žárlivého manžela své fanynky. Údaj o tom, jak odešel ze světa, totiž v jeho úmrtním listu chybí a nikoho ani nenapadlo nechat provést pitvu.

V původním složení slavných Rolling Stones hrál nemalou roli kytarista Brian Jones, který ale v roce 1969 z kapely kvůli rozepřím odešel. Jen o měsíc později byl sedmadvacetiletý muzikant nalezen mrtvý v bazénu u svého domu. Zda se utopil v opilosti nebo byl zavražděn, se dodnes nepodařilo na 100% vyjasnit. Po jeho odchodu už „Stouni“ zůstali jen ve čtyřech.

V září 1970 zemřel kytarový mág Jimi Hendrix, který na sebe upozornil už coby doprovod ve slavné skupině Tina a Ike Turnerovy. Vyletěl do zájmu fanoušků jako kometa, zvlášť, když zazářil na slavném festivalu ve Woodstocku v létě 1969. Jenže než se rok s rokem sešel, stal se mu v Londýně osudným mix amfetaminu, prášků na spaní a červeného vína. Do 28. narozenin mu chyběly dva měsíce.

Jen o šestnáct dnů později se na věčné pódium odebrala nepřehlédnutelná rebelka a první dáma rocku, autentická hippie Janis Joplin. Dívka s nezaměnitelným chraplákem a energií, která by rozsvítila menší město, už byla tou dobou minulostí. Ale i její stín zůstával symbolem feminismu, byť v trochu jiné podobě, než jak jej vnímáme dneska. Osudným se jí stalo v sedmadvaceti letech v Los Angeles předávkování heroinem a alkoholem.

O necelý rok později dotlouklo srdce frontmana kapely The Doors Jima Morrisona, díky kterému se do rocku houfně zamilovávaly dívky napříč celým světem. Na jedné straně geniální hudebník a romantik, na druhé rozervaná duše, která se ze světabolu léčila, jak jinak než drogami a alkoholem, těsně před svou smrtí odešla z kapely a odstěhovala se za přítelkyní do Paříže.

Tam Morrisona našla jeho partnerka Pamela bezvládného ve vaně. Snažila se mu sice ještě přivolat pomoc, ale už to na osudu prokletého zpěváka nic nezměnilo. Jeho hrob na slavném pařížském hřbitově Père Lachaise patří mezi nejnavštěvovanější, stejně jako pomníky dalších proslulých osobností, mj. Édit Piaf, Oscara Wilda či Moliéra.

Výjimkou mezi téměř samými hudebníky je v „klubu 27“ proslulý autor graffiti Jean-Michel Basquiat, byť i on koketoval s hudbou, hrál na několik hudebních nástrojů a měl i vlastní kapelu.

Přítel Andyho Warhola se nejprve věnoval vlastnoručně pomalovaným tričkám, aby později začal tvořit na ulicích. V době své vrcholné slávy po roce 1980 vystavoval v těch nejprestižnějších galeriích. Jeho osudem se stal „zvyk“ používat kokain, aby mohl pracovat celou noc a heroin, aby pak mohl usnout. Zemřel v New Yorku v roce 1988, jen rok po svém příteli a vzoru Warholovi.

Úspěch „špinavé“ kapely Nirvana ze Seattlu a věčné bolesti žaludku se podepsaly - spolu s drogami - na osudu kytaristy, skladatele a zpěváka Kurta Cobaina, který počkal, až jeho manželka Courtney odjede na léčení, a pak se rozhodl ukončit své dlouholeté trápení a nejistoty výstřelem z pušky. Stalo se tak v dubnu 1994. 

Pokud se právě o Cobainovi chcete dozvědět víc, spisovatel Pavel Klusák o něm připravil pětidílný podcastový seriál pro Český rozhlas.Poslechněte si podcast Cobain o smrti hudební ikony | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

Zatím poslední členkou klubu 27 je britská zpěvačka s „nejčernějším“ hlasem Amy Winehouse. Královna rythm´n´blues a soulu se do hudební historie zapsala nejen fenomenálními skladbami, kde se vyzpovídávala ze svých démonů. Dívka s výraznými černými očními linkami a vysoko vyčesaným drdolem slibovala, že se se svými závislostmi popere, ale bohužel byly silnější, což ji stálo v roce 2011 život.

Je ale celá řada osobností nejen hudební scény, které zemřely dřív či naopak později. Sedmadvacítka tedy není nijak riziková, záleží na tom, jak se dotyčný chová.

Když se vrátíme k legendárním Rolling Stones, ti mají za svůj život tolik skandálů, včetně drogových, a přitom se už dva členové dožili v relativním zdraví dokonce osmdesátky.

Klub 27 je tedy spíš jen mrazivě vděčné téma, které dobře prodává dotyčného i všechno, co stvořil. Doufejme, že se jeho řady hned tak nerozšíří.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz