Hlavní obsah
Aktuální dění

Ahoj Katko Konečná, v průvodu mě nehledej!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Luppa/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

V padesátých letech se možná ještě dalo věřit, že šli lidé do prvomájového průvodu skutečně dobrovolně a s nadšením.

Jako dítě jsem to měla dobré, v prvomájovém průvodu jsem nesla papírovou kytku nebo třepetalku a kousek za hlavní tribunou jsem mizela do domu, kde bydleli příbuzní.

Článek

Většina spolužáků to měla horší. Ať byla zima, déšť nebo horko, pochodovali úhledně v několikastupu, většinou až ke škole.

Kamarád má ještě zajímavější vzpomínky - jezdil do průvodu ve vedlejší střediskové obci. Celou „šou“ absolvoval s kluky s fotbalového oddílu na korbě otevřené Avie, kde společně přidržovali pořád stejný plakát o tom, jak jejich JZD podporuje xx rok pětiletky. Pokaždé se jen měnilo číslo, maximálně se plakát přetřel barvami, aby po ročním pobytu v kůlně nevypadal tak ošuntěle. Když se ale jednou zapomnělo, nikdo si toho ani nevšiml.

Holt už se psala druhá půlka 80. let a ten průvod byl ještě poslední věcí, co se lidem chtělo Komunistické straně ČSSR dopřát, aby si myslela, jak to tady stále drží pevně v rukou.

Jen pár zatvrzelých soudruhů si to ještě nepřipouštělo. Dokonce nám hrozila ředitelská důtka, že jsme se při průvodu pošklebovali obstarožní soudružce ruštinářce, která do průvodu poprvé vyvedla mezi lidi svého milého - oprýmkovaného oficíra socialistické armády. Stejně jako ona prý studoval v Sovětském svazu, tak možná po večerech na sebe vrkali v jazyce Puškinově a Leninově.

Přitom by mne docela zajímalo, co by kovaní soudruzi, kteří si Svátek práce přivlastnili, říkali na to, že poprvé se slavil stávkou 1. 5. 1888 v USA. Stalo se tak na památku dva roky starého protestu 300.000 dělníků v Chicagu, kteří chtěli osmihodinovou pracovní dobu při zachování stávající mzdy.

O rok později - v 1889 - pak na sjezdu II. internacionály v Paříži byl prohlášen 1. květen za svátek dělníků na celém světě. Kromě komunistů ho slavili i nacisté, než jim to Adolf Hitler zatrhl. Postupně si chtěli svátek zprivatizovat anarchisté, socialisté, ale asi nejúspěšnější v tom byli právě komunisté. Ještě dlouho po roce 1989 se scházeli a vzpomínali, jak to bylo za Husáka skvělé. Jen už asi nedomýšleli, že ne pro všechny.

Je zajímavé, že zadáte-li do internetového vyhledávače heslo „Svátek práce“, obvykle jsou na prvních místech informace, jak bude otevřeno v obchodech. Docela zajímavý posun. Většina lidí si ale první májový den užije spíš v přírodě a na sluníčku, na procházce nebo při grilovačce. Případně budou dospávat pálení čarodějnic, záleží na vkusu.

Jak letošní Svátek práce pojme současná česká komunistická strana respektive koalice Společně? To jsem na sítích jejich předsedkyně Kateřiny Konečné nedohledala. Možná, že půjde o tajný průvod jen pro zvané, možná se někde zjeví na veřejném místě v rámci propagace do Eurovoleb, kdo ví. Ale jedno je jisté - mě už nikdy nikdo na podobné šibřinky nedostane. To radši oslavím 1. máj pořádně - vlastní prací.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz