Hlavní obsah
Umění a zábava

Caganero - neslušná postavička prověřuje smysl pro humor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jordiferrer/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Krámek plný caganerů v Barceloně - sáhnete po Ronaldovi, Nadalovi, Chaplinovi nebo Angele Merkelové?

Pokud se chystáte do Španělska, můžete brát příští řádky jako tip na originální suvenýr nebo dárek pro vaše známé. Ale musí mít smysl pro humor, jinak byste je postavičkou „caganera“ mohli urazit.

Článek

Když se ve Španělsku slaví Vánoce, neobjede se to bez stavění betléma. Jenže oproti tomu běžnému středoevropskému, kde najdete kromě Ježíška, Panny Marie, Josefa, Tří králů a ovčáků s andělem další postavy spíš výjimečně, má místní verze mnohem rozsáhlejší repertoár.

Španělský Betlém je totiž kompletní městečko, kde je téměř všechno a téměř všichni, jako v reálném životě. Vůbec první betlémy se na jihu Evropy objevily na začátku 13. století, kdy byly stavěny v chrámech a klášterech františkánů a jejich ženských protějšků - klarisek. Ostatně, prvním autorem živého betléma byl sám svatý František, který vánoční zázrak přehrál věřícím v jeskyni nad rodným Assisi.

Během 18. století, když španělský král Carlos III. pobýval v Neapoli, pověřil slavné sochaře, aby vytvořili figurky do betléma pro palác jeho korunního prince. Postupně se tradice dostala i mezi další společenské vrstvy a dnes se jednotlivá města předhání, kdo bude mít rozsáhlejší a dokonalejší betlém.

Řada obcí ve Španělsku má dokonce betlemářské spolky. Jejich členové jsou děleni podle toho, co a jak realisticky dovedou vyrobit, na master belenista (mistr betlemář) a na major master belenista (velký mistr betlemář).

Foto: Enric/wikimedia.commons/CC-BY-SA-4.0

Stánek s caganery na adventních trzích v Barceloně

Kdo z nich jako první přišel s postavičkou chlapíka v tradičním kroji, včetně červené čapky baretiny na hlavě, který dostal nutkání, a právě si za keříkem ulevuje, už patrně nezjistíme. Jisté je jedno. Caganer („posránek“) je jednou z nejhledanějších figurek v každém betlému. Děti dokonce soutěží o malou odměnu, které z nich přičupnutého mužíčka najde jako první.

Postupně se z caganera stala oblíbená turistická atrakce, která se dá koupit nejen na tradičních adventních trzích, ale ve specializovaných krámcích na turistických trasách i celoročně.

Dokonce si můžete vybrat, zda místo tradiční podoby v kroji nechcete raději caganera v podobě populárního fotbalisty, politika nebo filmové hvězdy. Nabídka je téměř nekonečná a záleží jen na vkusu, po které osobnosti zastižené s kalhotami u kolen sáhnete.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz